Hrvatski radio

Radio Zadar

Saljska luka ipak će biti dostupna nautičarima, ali pod određenim uvjetima

20.05.2022.

10:14

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Radovi u saljskoj luci

Radovi u saljskoj luci

Foto: Županijska lučka uprava Zadar / Radio Zadar

Kako bi udovoljila potrebama Dugootočana, ali i izvođača radova na zahtjevnom projektu koji se većim dijelom financira iz EU-fondova, Županijska lučka uprava je naručila Studiju sigurnosti plovidbe u luci, od Pomorskog fakulteta Rijeka. Studija je pokazala je kako je moguće postići kompromis, otkriva nam ravnatelj Davor Škibola: 

Luka će biti otvorena ograničeno: za vrijeme danjeg svijetla bit će otvorena za brodove dužine do 12 metara, širine 4 i gaza 2 i pol metra, gdje će se obostrano odvijati ulaz i izlaz iz luke. Nažalost oni brodovi veći od 12 i pol m neće smjeti uplovljavati, mislim da sezona neće biti katastrofična , jednim dijelom će se promet moći odvijati. Nakon 12. Mjeseca luka će biti otvorena za brodove dužine 8m – širine 3 m i gaza metar i pol.

D. Škibola

Podsjećamo, Saljani su izrazili zabrinutost za uspjeh turističke sezone kad im je najavljeno da će zbog zahtjevnih radova na nasipavanju novog lukobrana pristup nautičarima, kao i rad lokalnih brodara, biti onemogućen. Tako je predsjednica Općinskog vijeća Općine Sali Ivana Kirinić Frka nedavno za naš program kazala: 

Nama je zapravo dano do znanja da se luka ne namjerava otvoriti za nautički promet, za članove zajednice koji imaju svoje obrte za prijevoz putnika i ljude koji imaju brodice i idu na ribanje. S nedostatkom gospodarske aktivnosti saljske luke direktno je ugroženo barem dvjesto radnih mjesta a to vam je dvije trećine Sali.

I. Kirinić Frka

Radovi u saljskoj luci

Radovi u saljskoj luci

Foto: Županijska lučka uprava Zadar / radio zadar

Studija je pokazala da možemo uz izvođenje radova imati sigurnu plovidbu unutar luke za brodove do 12 i pol metara. Noću se u luku neće moći ni uplovljavati ni isplovljavati - naglašava Škibola te dodaje: 

To je vrlo zahtjevan projekt i trebamo se svi malo strpiti jer je to projekt stoljeća za Sali , svi znamo što se dobiva ovim projektom, vrijedan je 90 milijuna kuna.

D. Škibola

U Salima će se izgraditi 150 metara obale i novi pristanišni gat dužine 116 metara čime će se ova važna nautička luka u potpunosti zaštiti. 85 posto sredstava osigurano je iz EU fondova, ostatak iz državnog proračuna. 

O radovima u Salima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.