Hrvatski radio

Radio Zadar

Saljska Tovareća mužika na filmu!

23.08.2017.

08:53

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko poljska filmska ekipa završila je na Dugom otoku snimanje dokumentarnog filma o saljskoj Tovarećoj mužiki. Kratki dokumentarac radnog naslova „Tovareća", je glazbeno-etnografska priča kroz koju su autori, na umjetnički način nastojali zabilježiti nastupe tradicionalne glazbene povorke.

Film je nastao u suradnji hrvatskih i poljskih filmskih profesionalaca unutar produkcijske kuće Filmaparat iz Zagreba, te uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Snimanje na različitim lokacijama na Dugom otoku logistički je pomogao Filmski ured Zadar, te uprava Parka prirode Telašćica i Općina Sali. 

Redateljica filma je Poljakinja Karolina Malinowska, direktorica fotografije Dubravka Kurobasa a glazbena suradnica i dizajnerica zvuka na filmu je Nina Bjelajac. Filmsku ekipu činili su još i producentica Morana Mitić, te poljski snimatelji Przemek Grela i Michal Stenzel.

Film je namjenjen dobno i geografski širokoj publici, a u promotivnom smislu planira se  prikazivati diljem Europe u namjeri predstavljanja hrvatske nematerijalne kultrne baštine u inozemstvu. Po dovršetku postprodukcije filma tijekom 2018. godine premijerno će biti prikazan na jednom od festivala dokumentarnog filma, a nakon završene turneje festivalskih prikazivanja po Europi bit će prikazan i na jednoj od nacionalnih televizija.

Tovareća mužika osnovana je 1959. godine i od tada redovito nastupa na Saljskim užancama ali i brojnim kulturnoumjetničkim priredbama u Hrvatskoj, pa i Europi. Plod je dugotrajne tradicije sadržane u običajima, predajama i legendama otočana te je sama prirodno uronila u tradiciju i postala legenda mjesta Sali, potičući svojim nastupima obnovu napuštenih običaja. Tovareća mužika proglašena je 2012. godine nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

                                                     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.