Hrvatski radio

Radio Zadar

Samo 1 od 10 obrtnika zadovoljan radom resornoga Ministarstva

07.05.2013.

11:28

Autor: bk

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Samo jedan od deset obrtnika zadovoljan je radom Ministarstva poduzetništva i obrta, pokazala je anketa koju je provela Hrvatska obrtnička komora među svojim članstvom. Anketa je pokazala kako obrtnici podržavaju zahtjeve i primjedbe HOK-a na prijedloge Zakona o obrtu i Zakona o PDV-u.

Obrtnici između ostaloga traže da se uvede da obrtnik odgovara samo imovinom unesenom u obrt, te da se  zadrži dosadašnji način plaćanja PDV-a , po naplaćenom računu, a ne po ispostavljenom.  Anketa je pokazala kako nažalost naše ministarstvo ne radi za nas rekao nam je predsjednik Udruženja obrtnika Zadra, Mladen Malta:

      " Između ostaloga u toj anketi jedno od pitanja je bilo i da li smatramo da Ministarstvo dovoljno radi, i na žalost odgovor je takav kakav je, 10 prema 1. Zapravo malo je čudno da naše Ministarstvo mi ne podržavamo. Očito ne radi onako kako mi smatramo da bi trebalo."

Umjesto da se olakša rad obrtnicima,  on se otežava, a obrtnici su pokretač gospodarstva, oni su ti koji mogu otvoriti nova radna mjesta, kazao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec:

      " Odgovorno tvrdim da to samo obrtništvo i malo poduzetništvo može. Jer samo da 10 000 obrtnika u dobrom zakonodavnom okviru dobije priliku otvorit će 10 000 radnih mjesta. Ne postoji takvo trgovačko društvo u državi koje to može učiniti kao obrtnici. " – kazao je Ranogajec.

Nezadovoljni sadašnjom situacijom, gotovo 90 posto anketiranih obrtnika spremno je , ako pregovori s Ministarstvom ne daju rezultate, i javnim prosvjedom podržati zahtjeve Hrvatske obrtničke komore.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.