Hrvatski radio

Radio Zadar

Samo reci NE - i u programu Radio Zadra

26.06.2013.

08:14

Autor: S.Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Edukativna akcija Zadarskog Zavoda za javno zdravstvo i Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje - na bazenu Kolovare i Narodnom trgu o borbi protiv ovisnosti - u Jutarnjem programu Radio Zadra javljanja uživo

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1987. godine proglasila je današnji dan - 26. lipnja, Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, želeći time upozoriti svjetsku javnost na sverastući problem zlouporabe droga u društvu i potrebu aktivnog uključivanja u borbu svih i na  svjetskoj i lokalnoj razini.

Zadarski Zavod za javno zdravstvo i Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje organiziraju edikativnu akciju tijekom jutra na bazenu Kolovare, kako bi upoznali što veći broj građana s problematikom ovisnosti.

Jutarnji program odvijat će se i na Narodom trgu od 9, 30 sati gdje će se predstaviti štand Udruge Porat i suradnika, te gdje će zainteresirani građani i građanke moći dobiti informaciju o problemu bolesti ovisnosti i mogućnostima liječenja a također i o resocijalizaciji nakon liječenja. Dijeleći edukativne letke na Narodnom trgu članovi Udruge informirali su građane a najviše mlade o prevenciji, liječenju ali i posljedicama uzimanja droga. Predsjednik udruge Siniša Kabić ističe...

"Veliki problem je kasna detekcija ovisnika, do koje dolazi u prosjeku tek 11 godina nakon što je osoba prvi puta uzela drogu. Jako bitni su preventivni programi, usmjereni mladima, da niti ne dolaze u situaciju da požele uzeti drogu, da im se približi koliko je droga razorna, da ih se animira da zdravo žive. Također, obitelji, da se nauče prepoznavati ovisnost, da se nauče nositi sa kriznim situacijama i svi skupa kao društvo da nauče reagirati prije. Poruka mladima: Zaobilazite drogu u širokom luku!"

Voditeljica Službe dr Stela Klepac Erstić ističe kako je broj registriranih ovisnika o teškim drogama oko 6 stotina,po čemu je Zadarska županija i dalje na drugom mjestu iza Istarske...

"Ne možemo reći da je to jako negativno kako se u javnosti percipira. Jer Istarska, Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija su iznad prosjeka za Hrvatsku, znači imamo ovisnika ali je prepoznat rad Službe za prevenciju i oni su u sustavu liječenja, jer ovdje govorimo o broju registriranih ovisnika u sustavu liječenja."

Večernji program počinje u 20, 30 sati gdje će nastupiti Plesna udruga u pokretu IN FLUX sa nastupom i programom pod nazivom Urban Jam 023 - hip-hop a ne dop! Program sačinjavaju plesne i glazbene izvedbe lokalnih plesnih skupina, te plesno natjecanje u breakdance-u.

U Jutarnjem programu Radio Zadra o akciji slušajte putem javljanja uživo   Suzane Dražić i Lovrenke Miljak.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.