Hrvatski radio

Radio Zadar

Samo uporni uspješno love

06.01.2023.

06:21

Autor: B.Bulić/Radio Zadar

OITE I 'MRKVE'

OITE I 'MRKVE'

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

 Zima je vrijeme koje mnogi ribolovci koriste za preslagivanje opreme, planiranje ribolovnih pohoda kad zatopli, ili pak potpunu apstinenciju, čekajući da se temperature podignu toliko da se na more može bez dva rukava. 

No isto tako mnogi ribolovci koji su do jučer lovili raznoraznim udičarskim tehnikama od kančenice do jigginga, presložili su svoj pribor i prilagodili ga za lov najtraženije zimske lovine, lignje.

Često se dogodi da neki početnik ili manje iskusan lignjolovac izađe na rivu i već u prvom zabačaju dobije veliku lignju. Takav razvoj događaja daje krila i taj će se sretnik sigurno vratiti po još, ne jednom nego više puta, i tako možda izrasti u pravog majstora.

Za razliku od takvih situacija, jednako često, a po svemu sudeći i češće, događa se da se ne ulovi ništa i nakon više uzastopnih izlazaka na more što lako može pokolebati i iskusnijeg lignjolovca, a kamoli početnika. Jedan dio takvih lignjolovaca će sigurno odustati i svoj pribor smjestiti negdje iza vrata u podrumu ili garaži.

Nažalost, temeljna postavka na kojoj zapnu svi ti lignjolovci je zapravo samo u tome da stara pravila uglavnom više ne vrijede i da se za potpuni uspjeh valja prilagoditi novonastalim situacijama.

Lignje, osim što ih je manje nego prije, možda i nisu više na istim pozicijama na kojima su bile. Možda bi se trebale potražiti nove lovne zone, da se o suvremenim tehnikama i novim modelima skosavica posebno i ne govori.

Premda je ribolovno tržište pod neprestanim konkurentskim pritiskom prisiljeno konstantno izbacivati 'nove' modele skosavica, činjenica je da dobar dio tih novih skosavica sa sobom ipak nosi poboljšanja koja su u skladu s novonastalom situacijom i koja uistinu mogu donijeti lignju više.

Naravno, u cijelu priču treba uključiti i apetite. Dok je nekim lignjolovcima sve ispod punog sića malo, mnogi su ipak skloniji onom svima znanom stihu '…jedna se obisi, ja joj se veselim…' što se zapravo može tumačiti i kao prilagodba novonastaloj situaciji oskudice.

No da se sve ne bi pretvorilo u nekakvu žalopojku i konstatiranje već poznatih činjenica, bilo bi se dobro upoznati s konkretnim detaljima koji mogu biti od pomoći u potrazi za lignjama.

Jako malo obalnih lignjolovaca koristi igle ili štapiće s krunicom na koje se nadjeva šarun, manula ili bugva. Većina suvremenih ljubitelja ovakvog lova koristi varalice, od kojih je najkorištenija skosavica tipa oita. To je varalica koja ima tijelo u dužinu izvijenog oblika slova 'S', nalik tijelu škampa, s integriranim otežanjem na prednjem dijelu. To je otežanje jednim dijelom vidljivo, vanjsko, dok se drugi dio otežanja krije u samom tijelu brinući se za balans tijekom izbačaja i tijekom samog lova.

Važno je pronaći optimum težine i veličine kao i pravu boju, nakon čega sve leži na lignjolovcu koji je dužan tom komadu plastike udahnuti život.

Svakako treba voditi računa o tome da ove skosavice tonu, najčešće prilično brzo tako da je zadjev na plićim terenima vrlo izgledan.

Drugi, jednako često korišten oblik je klasičnija, ribolika skosavica popularno zvana i mrkva, no ne bilo kakva. Model Ballistic White Kiler Bukva kojeg je prišle godine na tržište izbacio DTD pokazao se vrlo lovnim i to ponajprije zbog promjenjivog unutarnjeg težišta s kojim se može uistinu daleko zabaciti. Osim toga, oblik tijela koji je drukčiji od oita oblika, svakako je novitet u obalnom lignjolovu kako za lignjolovce tako i za lignje.

Za razliku od klasičnih oita, ove 'mrkve' sporije tonu tako da varaličarska prezentacija može biti suptilnija, a onda i lovnija.

Premda se na našoj obali lignje oduvijek love s obale izbacivanjem ili spomenutih prirodnih mamaca ili varalica, relativno nedavni prodor japanskih tehnika je odradio svoje tako da se mnogi suvremeni sportski ribolovci-lignjolovci koriste svježe preuzetim 'trikovima'.

Iako se mnogim majstorima ti 'trikovi' čine jednostavnima i krajnje običnim osnovama, činjenica je da ih, unatoč velikoj aktivnosti na društvenim mrežama i silnim posjetima internetskim video kanalima, veliki broj zaljubljenika u ovaj oblik lignjolova ipak ne poznaje dovoljno dobro pri čemu mnogi, sudeći barem po postavljenim pitanjima, ne znaju skoro pa ništa.

No dovoljno je samo malo pažljivije popratiti internetske objave da bi se potrebno znanje preuzelo s neke popularne stranice jer nekih velikih tajni oko svega toga i nema, nakon čega je samo potrebno otići na rivu i to pokušati primijeniti.

Naravno, ako ne uspijete od prve, vratite se prvom prilikom po jo jer ne zaboravite, samo uporni uspješno love.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Morske ćakule

Boris Bulić, većini 'morskih ljudi' poznat po svojim ribolovnim publikacijama vezanima uz more i ribolov, od knjiga, preko časopisa, svaki petak u programu Radio Zadra od 11.15h govori o ribolovnim temama. Emisija je namijenjena svima koji se ribolovnim bave iz razonode, ali i profesionalcima.

Poslušajte u Slušaonici