Hrvatski radio

Radio Zadar

Sanitet traži reakciju Ministra Kujundžića

04.03.2019.

11:57

Autor: Maja Savić

Sanitet traži reakciju Ministra Kujundžića

Sanitet traži reakciju Ministra Kujundžića

Foto: - / -

Zbog neizdrživih uvjeta rada i malih plaća uposlenici i sindikalisti Saniteta u sklopu hitne medicinske pomoći traže izjednačenje prava i statusa sa kolegama iz ostatka Hrvatske a prije svega reakciju resornog Ministra Kujundžića. Oni su naime hitno preveli nesretnu djevojčicu iz Paga u Zagreb.

Teško stanje nasljeđeno iz Doma zdravlja nastavilo se sa trendom pogoršanja pripojenjem Zavodu za hitnu medicinu. Uposlenici traže povećanje koeficijenta kako bi njihova prosječna plaća koja je u razini prosječnog bruto minimalca od 3800 kuna porasla u skladu sa odgovornošću, kaže pravni povjerenik SSSH - a Vedran Uranija i dodaje da se uredbom Vlade problem treba riještiti a status izjednačiti sa istim sanitetima u ostatku zemlje:

"Nedavno su spasili dijete koje je bačeno s balkona,odveli su ga u Zagreb. Spasili su tisuće života. Oni imaju odgovornost, težinu i složenost posla, u doticaju su sa pacijentima i zaraznim bolestima, praktički su bez odmora, rade sami, bez liječanika, sestara i pratnje."

Priča je složenija i duža od pukog podizanja koeficijenta. Problemi se delegiraju sa jedne na drugu adresu, uglavnom se prenose i gomilaju te s vremenom kao u ovom trenutku, postaju nepodnošljivi. Uz to vozila su dotrajala a ni uniformi nemaju, uglavnom Zadar je izuzetak od ostatka: 
Sindikalni povjerenik Ivan Gašpar

" Naši zahtjevi su 700 000 kuna, za koeficijent i uniforme je samo toliko trebalo izdvojiti, kako se ne bi tužili i da sve krene nekim normalnim tijekom".

Još jedno poglavlje koje je mahom pogodilo djelatnice je mobbing. Zbog njega, kako tvrdi bivša voditeljica Saniteta Jasna Krpina, smijenjena sa tog mjesta a ono s čime se sada muče su osnovni uvjeti rada:

" U kola ne vozimo pacijente kako bi trebalo prema pravilu, da svatko ima pravo na izoliran prijevoz nego ih pokupimo, bilo starije,bilo mlađe, sa raznim dijagnozama kako bi svi stigli na odredište".

Uposlenici se pitaju kako je moguće da su u minusu kada neki drugi izračuni govore da je Zavod za hitnu medicinu 13 milijuna u plusu.Uostalom dodaju, te je podatke o plusu ravnatelj Orlović predstavio Županiji. Dosta im je kažu, dugogodišnje manipulacije i varanja na račun tako nezahvalnog zanimanja i opasnostima kojima su izloženi. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.