Hrvatski radio

Radio Zadar

Sapunar svjedoči o izvlačenju novca iz tvrtki koje su radile za HAC

02.11.2017.

11:32

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kao prvi svjedok na suđenju bivšem HDZ-ovu ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti svjedoči Josip Sapunar, nekadašnji financijski direktor HAC-a koji je u srpnju priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om.

I danas je potvrdio ono što je rekao tijekom istrage - da se preko tvrtki Igora Premilovca izvlačio novac iz poduzeća koja su surađivala s HAC-om. Rekao je da mu je Premilovac davao gotovinu koju je podizao s računa svojih tvrtki nakon potpisivanja ugovora s HAC-ovim kooperantima.
Sapunar je, po vlastitu priznanju, novac potom predavao, među ostalim i najbližim suradnicima tadašnjeg HDZ-ova ministra Božidara Kalmete - Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću. Osim dvojici Kalmetinih državnih tajnika novac koji je dobivao od Premilovca predavao je i direktorima Viadukta Ivanu Berketu, Damiru Kezeleu i Sandru Vukeliću te čelnicima HAC-a Jurici Prskalu i Mariju Lovrinčeviću. 
Novac se, po Sapunarovim riječima, izvlačio iz tvrtki Viadukt, Osijek Koteks, Zagreb Tehnobeton, Strabag Zagreb, Strabag Austria, te Granit na više raznih poslova iz ingerencije HAC-a i Lučke uprave Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.