Hrvatski radio

Radio Zadar

Sastanak gradonačelnika i nadbiskupa o budućnosti škole na Bokanjcu

02.02.2021.

15:21

Autor: rzd/Grad Zadar

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

U razgovoru s nadbiskupom Puljićem prenesena je spremnost Nadbiskupije za organizaciju nastave i u dvije smjene, ako u budućnosti bude bilo potrebno. Kako bi se utvrdio broj učenika koji će pohađati novu školu, a koji trenutno nastavu pohađaju u OŠ Bartola Kašića, Grad kreće s anketiranjem roditelja

Nakon radnog sastanka s predsjednicima MO Bokanjac i Novi Bokanjac na kojemu su istaknuti upiti tamošnjih stanovnika oko rada buduće osnovne škole, gradonačelnik Branko Dukić sastao se sa zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem.

Završetak radova na izgradnji Katoličke škole s pravom javnosti očekuje se u svibnju ove godine, a nakon čega slijedi tehnički pregled, izdavanje uporabne dozvole i nabava opreme. Po završetku gradnje planiran je rad škole u jednoj smjeni, imat će razredna odjeljenja od 1. do 8. razreda i moći će je u jednoj smjeni pohađati 200 učenika. U razgovoru s nadbiskupom Puljićem prenesena je spremnost Nadbiskupije za organizaciju nastave i u dvije smjene, ako u budućnosti bude bilo potrebno. Kako bi se utvrdio broj učenika koji će pohađati novu školu, a koji trenutno nastavu pohađaju u OŠ Bartola Kašića, Grad kreće s anketiranjem roditelja.

Također, i dalje će nastaviti s radom postojeća područna škola koju će i dalje pohađati učenici od 1. do 4. razreda te će svako dijete s područja Bokanjca, ukoliko to želi, ići u školu na Bokanjcu - ili staru područnu ili novu.

O svemu ovome gradonačelnik je danas izvijestio i predsjednike spomenutih mjesnih odbora.

Temeljem sporazuma Vatikana i RH, škola će, kao nova odgojna i obrazovna vrijednost, biti dio mreže osnovnih škola Grada Zadra. Također, urbaniziran je i uređen do sada zapušten dio Novog Bokanjca, a područje Bokanjca dobiva i novu sportsku dvoranu, koja se kao i sve druge školske dvorane može koristiti za rekreaciju djece i mladeži kada se u njoj ne odvija nastava.

Uskoro nove prostore u Centru Mocire dobit će i OŠ Voštarnica, a pri kraju je izrada projekta za novu školsku zgradu na području Crvenih kuća čija gradnja bi također vrlo brzo trebala započeti.

Podsjećamo kako Grad Zadar konstantno ulaže u dodatni standard školske djece kroz produženi boravak organiziran u 7 osnovnih škola i 25 odgojno-obrazovnih skupina, rano učenje drugog stranog jezika, školsku prehranu, financiranje radnih bilježnica i školskih atlasa svoj djeci, Centre izvrsnosti Grada Zadra (za matematiku, fiziku i informatiku) koji su u ožujku 2020. godine dobili status Europske točke darovitosti.

Ulaže se i u ostale segmente odgoja i obrazovanja; već ove godine započinje rekonstrukcija i uređenje novog vrtićkog prostora na Višnjiku sa 6 odgojno-obrazovnih skupina za stotinu djece. Vrtić Pčelica će se rekonstruirati u potpuno novi s dvostruko većim kapacitetom, 8 odgojno-obrazovnih skupina za 130 djece. U planu je i izgradnja vrtića na području Dikla, Kožina i Smiljevca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.