Hrvatski radio

Radio Zadar

Sat za planet Zemlju: Ugasite svjetla, upalite svijest!

25.03.2023.

12:55

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Sat za planet Zemlju

Sat za planet Zemlju

Foto: HTV / HRT

Akcija Sat za planet Zemlju pokrenuta je prije šesnaest godina u Australiji. Njezin je cilj podizati razinu svijesti i suočiti se s posljedicama klimatskih promjena. Podsjetnik je to da moramo osigurati održivu budućnost našega planeta. Ova inicijativa proširila se brzo na cijeli svijet, pa i na Hrvatsku. Simbolično se tako gase svjetla.

Najveća je to globalna ekološka akcija, provodi se u više od 187 zemalja svijeta. Ovogodišnja akcija održava se večeras, u subotu, od 20,30 sati, a na nju vas poziva ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Svrha akcije nije štedjeti struju, nego je zapravo svrha poslati snažnu poruku svim građanima da su klimatske promjene tu i da moramo djelovati. U Zadru će se na jedan sat isključiti rasvjeta na Forumu. U Zagrebu se najčešće gasi Zagrebačka katedrala, u Splitu Dioklecijanova palača, Dubrovačke zidine, pulska Arena. Imamo jedan zgodan primjer gdje Makarska rivijera gasi svjetla na šetnici, što se čak može iz svemira vidjeti taj dio da je u mraku, priča nam Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adria.


Sve je počelo je u Australiji gašenjem svjetla na operi u Sydneyu.


- A onda je, naravno, vrlo brzo se proširila diljem svijeta tako da se gasi i Kineski zid i Kip slobode. Dakle, razno razne kulturne i druge znamenitosti, dodaje Kalauz.


Akcijom se upozorava i na gubitak bioraznolikosti na planetu.


- WWF je najveća svjetska organizacija za zaštitu prirode, mi već preko 60 godina djelujemo i svake dvije godine objavljujemo nešto što se zove Living Planet Report. To je svojevrsni, inventar stanja na planeti. Mi smo ga objavili i ove godine. On je imao prilično poražavajuće rezultate koji ukazuju da smo od 1970. godine, kada mi provodimo ta opširna mjerenja i istraživanja, izgubili 69 posto svih divljih populacija na planeti. Dakle, to znači da smo smanjili za gotovo dvije trećine ukupan broj svih životinja koje su već milijunima godina s nama živjele u nekakvom lijepom okruženju, upozorava Kalauz.


Osim Sata za planet Zemlju, ove godine organizira se posebna akcija u suradnji s gradom Koprivnicom. Riječ je o sadnji male jestive šume:


- To je takozvani jestivi krajobraz. Sadit ćemo preko stotinu sadnica voća, začinskog bilja i drugih sadnica. Ideja je da ta jedna mala jestiva šuma služi lokalnoj zajednici, da ljudi mogu u njoj uživati, brati plodove i imati korist, a ujedno i da ozelenimo grad, najavljuje Nataša Kalauz.


A naš glavni grad Zagreb, iako ima titulu zelenog grada, također treba promišljati o rješenjima za ublažavanje klimatskih promjena.


- Mi znamo da na područjima gdje imate, primjerice, veću zelenu površinu, vi do 5, 8 stupnjeva celzija možete spustiti za vrijeme onih najvećih ljetnih vrućina. Dakle, očekujemo ipak veće promišljanje o tim nekakvim urbanim zelenim oazama. Tu je, naravno, i pitanje prometne infrastrukture. Grad je prilično zagušen automobilskim prometom. Mi još uvijek nekako u gradu primjećujemo da veću prednost imaju automobili, a ne pješaci i biciklisti i zelene površine. To je jedan dugoročni proces. To se ne može mijenjati preko noći, komentira naša sugovornica.


Ljudski utjecaj na planet je velik, a populacije divljih vrsta naglo se smanjuju. Ipak, na razne načine možemo djelovati kako bismo očuvali prirodu i životinjske vrste.


- Mi zapravo imamo prilično evidentne posljedice klimatskih promjena. One se očituju u vrlo ekstremnim vremenskim prilikama. Vidimo da su ljeta sve dulja, toplija, sušna, a znamo da to ima veliki utjecaj i na gospodarstvo. Mi očekujemo da će pritisak na resurs pitke vode biti sve veći. Dakle, mi kao građani moramo biti svjesni da je to ozbiljan razvojni i društveni problem s kojim se ne bi smjeli baviti samo znanstvenici, i zapravo vršiti određeni pritisak na donositelje odluka da kroz javne politike utječu na to, ističe Nataša Kalauz.


A poruka građanima? Večeras, 25. ožujka, u 20,30 sati ugasimo svjetla na barem jedan sat i tako pokažimo solidarnost s planetom Zemljom, ali ujedno i pošaljimo snažnu poruku o sve većoj razini svijesti o ovom problemu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.