Hrvatski radio

Radio Zadar

SDP apelira na zajedničko istupanje malih poljoprivrednika

09.04.2019.

12:43

Autor: Maja Savić

SDP apelira na zajedničko istupanje malih poljoprivrednika

SDP apelira na zajedničko istupanje malih poljoprivrednika

Foto: - / -

Zadarski SDP apelira na lokalnu vlast da podupre udruživanje malih poljoprivrednih proizvođača odnosno OPG- ova i ostalih oblika poslovanja kako bi suzbili praksu trgovačkih lanaca sa nekvalitetnim uvoznim poljoprivrednim proizvodima.

SDP ovci traže osnivanje nacionalne burze poljoprivrednih proizvoda kako bi udruge i zadruge mogle kvalitetno pregovarati sa mogućim kupcima svojih poljoprivrednih proizvoda. Najavljuju okupljanje svih relevantnih čimbenika u agraru zadarske Županije te predstaviti svoju Strategiju razvoja agrara ovoga kraja. Od akcija tu su melioracija, okrupnjavanje poljoprivrednih površina te osnivanje udruga i zadruga za zajedničko istupanje, osnivanje tzv. strojnih prstenova te kontroliranu subvenciju poljoprivredne proizvodnje u skladu sa preporukama EU.

Smatraju da je nedostatak cehovskih zadruga i udruga veliki nedostatak i uteg domaćim poljoprivrednicima u širenju vlastite proizvodnje i plasmana.

Hrana je bogatstvo i odnos Hrvatske prema proizvodnji i vrednovanju vlastite hrane mora se promijeniti ,mišljenja je Renata Sabljar Dračevac, predsjednica Županjiskoga SDP a.

" Postoji jedna vjerodostojnost poljoprivrendih proizvoda za koje kažemo sazrio je na našim njivama i direktno plasiran na naše stolove. Ne samo stolove već i naše hotele i pansione gdje se može plasirati kvalitetan domaći proizvod. Danas apeliramo da se moraju mali proizvođači, OPG ovi uključiti u isporuku hrane i da taj lanac bude kratak. Od poljoprivrednika na pravo mjesto".

 

 


Zadarski SDP se i prošlih godina zalagao za grupu stručnjaka koji bi pomogla poljoprivrednicima da sigurno plasiraju svoje proizvode a financirali bi se ispočetka iz sredstava lokalne samuprave.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.