Hrvatski radio

Radio Zadar

SDP: Da nije bilo odluke Ustavnog suda već bi znali da se ide u drugi krug

23.05.2017.

13:13

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Božidar Longin službeno još uvijek nije novi zadarski župan. Treba ipak pričekati rezultate ponovljenih izbora kako bi se znalo hoće li biti drugog kruga. Kazala je danas SDP-ova kandidatkinja za županicu Renata Sabljar Dračevac.

Županijsko izborno povjerenstvo poništilo je izbore u Bilišanima. Budući da se radi o mjestu na kojem je prijavljeno preko 470 birača  izbori za župana i dalje nisu gotovi. Uz to uložili smo i prigovor za biračko mjesto u Buliću  jer su glasovale osobe koje nisu pristupile glasovanju. Mi samo tražimo pravednu i zakonitu izbornu utrku – izjavila je danas na konferenciji za novinare Renata Sabljar Dračevac koja je kazala kako bi ponovljeni izbori mogli promijeniti i odnos u skupštini:

Jer su rubni mandati od Živoga zida i od MODES-a pa je pitanje, moglo bi se promijeniti i u Županijskoj skupštini, omjer glasova.

Osvrnula se i na odluku Ustavnog suda koji je uvažio žalbu HDZ-a i proglasio valjanom njihovu listu u Svetom Filipu i Jakovu:

Lista HDZ-a nije mogla proći u Svetom Filipu i Jakovu i da Ustavni sud nije reagirao, mi danas ne bismo uopće imali ovu situaciju koju imamo da li idemo u drugi krug ili ne idemo u drugi krug.

Već prije tjedan dana Sabljar Dračevac zatražila je od Ustavnog suda da joj dostave informaciju kako su u tom slučaju pojedinačno glasovali ustavni suci.

Mi imamo informaciju da ustavni suci nisu glasali svi jednako. Da osim izdvojenog mišljenja, još je sudaca  glasalo protiv ove odluke.

Kako neslužbeno doznajemo svrha je zapravo utvrditi kako je glasovala Ingrid Antičević Marinović, te je li ili nije podržala HDZ-ovu žalbu.

Renata Sabljar Dračevac osvrnula se i na loše rezultate SDP-a za koje je prozvala gradsku organizaciju. U Županijskoj skupštini ostvarili smo slične postotke kao i na prethodnim izborima kazala je Dračevac te dodala:

Tamo gdje smo podbacili to je bila gradska razina, jer je tu rezultat, koji je uvijek vezan gradske i županijske organizacije, jako podbacio. 29 posto, gotovo trećinu glasova smo dobili manje u gradu Zadru nego što smo dobili prije 4 godine.

Kazala je i kako očekuje podršku građana u nedjelju u Bilišanima i Buliću, te ih pozvala da izađu na izbore .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.