Hrvatski radio

Radio Zadar

SDP o Gaženici i koncesiji i po Turističkoj zajednici Grada Zadra

26.03.2018.

13:10

Autor: rzd

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Neka iz TZ Grada Zadar kažu jesu li uspjeli kod hotelijera na zadarskom području otvoriti vrata poduzetnicima i na taj način osigurati plasman domaćih proizvoda kao što to najavljuju da će se dogoditi s lukom Gaženicom. Teško, jer za direktora TZ je primarno angažirati vlastitu klapu na domjencima!

Priopćenje prenosimo u cijelosti 

Slažemo se s izjavom Turističke zajednice grada Zadra da je kruzerski turizam samo jedan od vidova turizma u našem gradu i regiji koji već šestu godinu zaredom bilježi porast i nadamo se da će nastaviti rasti. Ali se pitamo što je to lokalna vlast i TZ grada Zadra napravila da taj rast bude još značajniji?

Sjećamo se s kolikim oduševljenjem i dobrodošlicom su lokalna vlast i TZ dočekali prvi veliki kruzer u luci Gaženica u srpnju 2014.g. i kakvu su poruku poslali toj industriji.  

Brojke su im drage, vole ih analizirati i uspoređivati se s Dubrovnikom kao našom najjačom kruzing destinacijom, pa očekujemo da nas informiraju na koliko su kruzing sajmova bili i s koliko su novaca sufinancirali prezentaciju luke Gaženica na istima. Ako ne znaju kako se to radi, neka pitaju kolege iz TZ grada Dubrovnika koji redovito, već godinama, idu na najveći sajam kruzing industrije koji se održava na Floridi, SAD. 

Da, veselimo se luci Zadar kao budućoj homeport luci koja će otvorit vrata zadarskim gospodarstvenicima kao jednu od prilika za prodaju naših domaćih proizvoda, za što se svesrdno zalaže TZ grada Zadra, i nadamo se da će u tome biti uspješna. Pitamo se što su radili sve ove godine, da nisu uspjeli kod brojnih hotelijera na zadarskom području otvorit vrata tim istim poduzetnicima i na taj način osigurati siguran plasman domaćih proizvoda. Možda i jesu, ali mi o tome nemamo saznanja,  pa ih molimo da nas o istom informiraju, u brojkama naravno.

Kako iz priopćenja možemo iščitati da dobro poznaju financijsko poslovanje Lučke uprave (od ugovornih obveza prema kreditoru i budućih prihoda), pa se svesrdno  trude opravdati uvjete predložene koncesije,  pitamo ih koliko prihoda godišnje mora ostvariti Lučka uprava Zadar od predložene koncesije da bi pozitivno poslovala, odnosno da pokrije samo troškove amortizacije zgrade putničkog terminala (po gruboj računici iznosit će 9 milijuna kuna godišnje)  i tko će pokriti razliku, možda TZ grada Zadra ili Zadarska županija jer se radi o povezanom poslovanju (ista je osoba na čelu županije i Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar).

Ovdje se radi o iznimno zahtjevnom strateškom promišljanju i zajedničkom radu svih relevantnih čimbenika koje bi trebala okupljati i angažirati turistička zajednica. Prevelik je ovo kolač za direktora TZ kojemu je primarno angažirati vlastitu klapu na domjencima!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.