Hrvatski radio

Radio Zadar

SDP o stambenoj politici i mjerama za povoljnije "kvadrate"

27.11.2022.

12:06

Autor: V.Š./Radio Zadar

J. Zubčić, S. Glasovac, P. Grbin

J. Zubčić, S. Glasovac, P. Grbin

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

SDP Zadarske županije danas je organizirao Tematsko-izvještajnu konvenciju, na kojoj predstavio svoju stambenu politiku pod motom "Moram van, ako nemam stan!". Na konvenciji je sudjelovao i predsjednik stranke Peđa Grbin.


Predsjednik županijskog SDP-a Jure Zubčić prije početka Konvencije novinarima je izjavio kako plaće ne prate inflaciju i porast cijena stanova. Dodao je kako je posebno teško mladim obiteljima u priobalju.


- Oni praktično postaju zarobljenici u tom stanu. Mi danas nudimo neka rješenja i mjere koje gradovi i općine te županija sami mogu donijeti, rekao je Zubčić. 


Predsjednik stranke Peđa Grbin  dodao je kako je SDP u zadnjim tjednima uglavnom predstavljao svoje radne politike i radno zakonodavstvo, kako bi se poboljšao položaj radnika i omogućio dostojan život.


Istaknuo je kako je sada vrijeme i za pitanja poput stambene politike koju mora voditi država - od regulirane cijene najma, boljeg reguliranja iznajmljivanja stanova te izgradnje stanova.


- U Hrvatskoj, nažalost, mjere poduzimamo stihijski, pa kad ih poduzmemo od njih nastane više štete nego koristi, kao što je slučaj s ovim subvencioniranim kreditima. Oni su se dali, a koji je bio njihov rezultat - cijene stana su otišle gore. I onda je subvenciju zapravo porast cijena u potpunosti i pojeo, tako da oni koji primaju subvencije su na nuli, a oni koji se nisu kvalificirali za subvencije su u još gorem položaju, istaknuo je Grbin.  


Predsjednik SDP-a na kraju je zaključio da ćemo se za deset godina opet čuditi kako nas je sve manje, ukoliko se ne posvetimo sustavnoj stambenoj politici i stvaranju preduvjeta dostojnog života od svoga rada. 


Peđa Grbin u Zadru je ponovio kako se o pitanju obuke ukrajinskih vojnika moraju dogovoriti predsjednik i premijer te shvatiti koje su ustavne ovlasti i obveze. 


Dodao je kako više nije pitanje solidarnosti s Ukrajinom, koju su sve političke stranke poduprle, nego je pitanje hoćemo li prihvatiti da se krši naš ustavno-pravni poredak.


- Samo zato da bi se Plenković mogao svađati s Milanovićem. Mi na to u Hrvatskom saboru nećemo pristati. U sljedećih nekoliko dana, do rasprave, koja je u srijedu, dodatno ćemo razmotriti ovo što je došlo pred nas, konzultirat ćemo se s nekim stručnjacima za ustavno pravo, iako je dio njih već javno istupao i jasno su rekli da je ovaj prijedlog odluke, ovako kako ga je Vlada uputila, kriv i nakon toga ćemo odlučiti i tako se postaviti. Znat ćete to već preksutra najkasnije, rekao je Grbin novinarima. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.