Hrvatski radio

Radio Zadar

SDP-ov Forum žena : Profit je poništio solidarnost

04.03.2017.

11:37

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilazeći lokacije na kojima su nekada bile zadarske tvornice, od bivšeg Borisa Kidriča, Bagata, Zadranke, do Adrije i drugih - članice SDP-ovog Foruma žena upozorile su na položaj radnica koje su, kazale su, nekada dostojanstveno živjele od svoga rada a danas su potplaćene i obespravljene.

DANIJELA VUKOŠA, potpredsjednica  SDP Foruma žena : Ovom akcijom „Mapiranje tvornica“ želimo ukazati na činjenicu kako su iz pamćenja grada izbrisane sve tvornice kao svojevrsni spomenici radu koje su nekada zapošljavale preko 11 tisuća radnika. Oni su dostojanstveno mogli živjeti od svojega rada, a svojim radom su gradili grad. U međuvremenu sve tvornice su srušene i izgrađene su poslovno-stambene zgrade, trgovinski centri, garaže, skladišta. Danas, 20 godina kasnije, ne možemo živjeti od svoga rada, u trgovinskim centrima rade radnice koje rade u nesigurnim uvjetima, potplaćene su i  ne mogu živjeti od svoga rada. 

Jedan od aspekata tih zaboravljenih spomenika radu   je i solidarnost, navela je VEDRANA MIŠKOVIĆ, potpredsjednica Foruma:  U Bagatovom glasilu našli smo na crticu koja govori o tadašnjoj solidarnosti jer se navodi da su mladoj radnici Tini Milin koja je nastradala na poslu u listopadu 1955.godine radnici Bagata sagradili kuću u Diklu i stalno je posjećivali. O solidarnosti prema kolegama i općoj široj zajednici svjedoči i kamena ploča u prizemlju Pedijatrije – na njoj piše Djeci Zadra s ljubavlju, radnici tvornice SAS, 1987. U pretvorbi i privatizaciji  soildarnost se negdje izgubila.

Njegovo veličanostvo profit određuje što će se graditi a prostorni planovi se mijenjaju preko noći kako bi se izgradio još jedan trgovački centar gdje su 90 posto sramotno potplaćene radnice. HGK kaže da su žene 11 posto manje plaćene nego muškarci. Takva je situacija u i ostatku Europe, a ono što mi želimo postići je da se borimo, da ne ostanemo slijepi na nepravdu jer to je ono što nas čini ljudskim bićima - dodala je također Mišković. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.