Hrvatski radio

Radio Zadar

SDP predstavio mjere za zdravstvo, Zubčić kritizirao Renatu Bek i župana Longina

18.09.2023.

13:11

Autor: Filip Matijević

Sara Medved i Jure Zubčić

Sara Medved i Jure Zubčić

Foto: fm / rzd

Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti neće poboljšati stvari u zdravstvu, poručila je iz Zadra članica predsjedništva SDP-a Sara Medved. Zadarski SDP kazao je pak da je stanje u zadarskom zdravstvenom sustavu pred kolapsom, ali su ponudili paket mjera kojim bi se, smatraju, stanje počelo popravljati.

Zbog neorganiziranosti sustava bolnice su pretrpane pacijentima, a 80 posto njih bi svoje zdravstvene probleme moglo riješiti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, rekla je na medijskoj konferenciji članica predsjedništva SDP-a Sara Medved:


- Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti provodi promjene nagore. Ako će se – na primjer - na neku pretragu čekati iznimno puno, HZZO može sklopiti ugovor s privatnikom da se kod njega obavi ta pretraga. Ministarstvo ne kani upravljati financiranjem. Naša vizija je da povećamo broj da povećamo broj specijalističko-konzilijarnih ambulanti, da smanjimo upućivanje u bolnice, istaknula je Medved.


Predsjednik SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić kritizirao je funkcioniranje Doma zdravlja Zadarske županije: 

Stanje je pred kolapsom. Imamo ravnateljicu Renatu Bek koju potpuno nije briga što se događa i ne za planirati sustavom. Zašto župan (Longin, op. a.) potpuno, pa reći ću – glupo, najavljuje tužbe protiv liječnika umjesto da traži odgovorne u onima koji su trebali planirati sustav.

Jure Zubčić, predsjednik SDP-a Zadarske županije

Uz poznat manjak pedijatara, zadarski SDP upozorio je i da je čak 45 posto liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti starije od 60 godina, kao i da su rubni dijelovi županije bez primjerene zdravstvene skrbi. Zato su, među ostalim, predložili pet mjera:


1. Povećati dostupnost zdravstvene zaštite u Zadarskoj županiji

Telemedicina danas nudi rješenje za mnoge izazove u zdravstvu, što se u Hrvatskoj i dalje premalo koristi. Bolnički liječnici bi tako mogli uvesti termin kada mogu biti direktno dostupni liječnicima obiteljske medicine za konzultacije, što bi svakako povećalo kvalitetu skrbi.


2. Smanjiti pritisak na OB Zadar

Pritisci na liječnike su toliko veliki da je nedavni pokušaj „prisiljavanja“ pedijatara iz PZZ-a dežuranjem rezultirao otkazima pedijatara iz PZZ. Razumljivo je da su pedijatri iz PZZ odbili dežurstva jer bi im se događalo da rade i po 15 dana u komadu bezdana odmora, a odgovornost im je za svako dijete.


3. Bolje povezati sustav primarne zaštite i drugih javnih sektora, s naglaskom na sektor socijalne skrbi

Mnogi zdravstveni problemi mogu se prevenirati, dijagnosticirati i zbrinuti suradnjom s drugim sustavima poput javno-zdravstvenih, odgojno-obrazovnih, sustavom socijalne skrbi: poboljšavanje zdravstvenih uvjeta osoba u socioekonomskom riziku, zaštita od nasilja, potpora roditeljstvu, integracija djece s teškoćama u razvoju itd. Dom zdravlja Zadarske županije treba poticati preventivne mjere nagrađivanjem liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te više ulagati u njihovo cjeloživotno usavršavanje i učenju novih pristupa i postupaka.


4. Poboljšati uvjete za sve zaposlene u sustavu PZZ

Kako za jednog liječnika može biti poticajno da bude liječnik u Domu zdravlja ako mu je samim time plaća od njegovog kolege u bolnici skoro duplo manja (bez obzira na izjednačavanje koeficijenata)? To je problem kojemu treba pribjeći da se gradovi, općine, ali i sama županija uključi sa dodacima na plaću liječnicima u primarnoj zdravstvenoj skrbi. Osim dodataka mogu imati i mjere osiguravanja stanovanja.


5.Nabava medicinske opreme i edukacija liječnika

Dom zdravlja godinama zanemaruje ulaganje kako u opremu, tako i u ljude. Smatramo da trebaju uložiti veća sredstva u nabavu medicinskih aparata i u edukaciju liječnika za rad na istima tebi time rasteretili pritisak na OB Zadar.


Zubčić je najavio da će ove prijedloge detaljnije predstaviti na nekoj od sljedećih sjednica županijskih skupština, nakon što naprave financijske izračune navedenih mjera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.