Hrvatski radio

Radio Zadar

08:50 / 15.01.2019.

Autor: tp

SDP protiv povećanja paušala malim iznajmljivačima

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Zadarski SDP pozvao je gradsku vlast na čelu s gradonačelnikom Dukićem da odustane od najavljenog povećanja paušala malim turističkim iznajmljivačima. U priopćenju kojega potpisuje Antun Novoselović traže da se prije provede javna rasprava s malim iznajmljivačima, udrugama i turističkim agencijama.

Priopćenje zadarskog SDP-a:

Prije nekoliko dana pročelnik Ivica Katić je najavio poskupljenje paušala te izjavio kako će novim poskupljenjem iznajmljivači biti zadovoljni. Kasnije je kroz razgovor ipak natuknuo kako će se među građanima provesti takozvano „e-savjetovanje“.

Ako se pitate što je „e-savjetovanje“ i kako funkcionira, dovoljno je reći kako je jedno upravo provedeno i to u blagdanskom duhu u periodu od 24.12. do 2.1.2019. godine, a tema istog bila je „Kako će se plaćati komunalni doprinos?“. Zaključke provedenog e-savjetovanja ne znamo i vjerojatno nikad nećemo saznati. Ako ih i bude, bit će selektivno obznanjeni i filtrirani po principu; čitamo samo ono što nam odgovara.

Plan za povećanje paušala ide u istom smjeru kao i prethodna odluka samo kako bi se zaobišla kritika javnosti. Umjesto da iznajmljivači tim novcima unaprjeđuju turističku ponudu investicijama u svoje smještajne kapacitete, gradska Uprava smatra kako je tim novcem ipak bilo bolje puniti proračun. Tako su se na meti ovoga puta našli mali iznajmljivači (domaćinstva) koji godinama uredno plaćaju svoje obveze, dok se one koji krše zakon i iznajmljuju na crno, ovakvim odlukama i dalje zaobilazi.

Predlažem da se prije bilo kakvih odluka provede javna rasprava sa svim predstavnicima malih iznajmljivača kao što su udruge i turističke agencije i pozivam gradsku Upravu i gradonačelnika Branka Dukića da odustanu o najavljenog povećanja paušala!

Predsjednik GO SDP Zadar, Antun Novoselović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.