Hrvatski radio

Radio Zadar

15:17 / 29.10.2016.

Autor: V. Šetka

SDP: Psi u Zadru zaslužuju bolji život

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu svjetskog Dana zaštite životinja, zadarski SDP je u kampusu održao konferenciju za novinare, na kojoj je upozorio kako postojeći gradski pravilnik o držanju kućnih ljubimaca iz 2008. godine nije u skladu sa zakonom.

Također su istaknuli kako grad Zadar nema ni plažu ni park namijenjen kućnim ljubimcima, prije svega psima. Zato će prema gradskoj upravi krenuti s nekoliko inicijativa, rekla je članica zadarskoga SDP-a Danijela VukošaOvaj park je neadekvatan, neuvjetan, neodržavan, nema nikakvih "igračaka" za pse, nema spremišta s vrećicama za skupljanje otpada. Smatramo da naši kućni ljubimci, a njih je oko 6.000 u gradu, iako grad Zadar nema evidenciju o broju kućnih ljubimaca, mi smo u razgovoru s veterinarskim ordinacijama došli do toga broja, pa smatramo da tih 6.000 kućnih ljubimaca u našem gradu zaslužuju bolji život, istaknula je članica gradskoga SDP-a. Podsjetila je kako je u anketi jednog dnevnog lista Zadar po pitanju odnosa prema kućnim ljubimcima na donjem dijelu ljestvice mjestu u Hrvatskoj. 

Zato će SDP gradskoj upravi predložiti da se na zadovoljstvo ljubimaca, njihovih vlasnika ali i ostalih građana promijeni odnos prema kućnim ljubimcima. Smatraju kako na više mjesta treba postaviti kante s vrećicama, kako bi vlasnici pasa mogli jednostavnije odložiti pseći izmet. Također predlažu gradskoj upravi da se ugleda na Crikvenicu kooja je od plaže za pse učinila svjetsku atrakciju. Osim toga upozoravaju na besmislenost propisa koji nalaže vlasnicima pasa da stalno sobom nose dokumente svoga ljubimca. Ističu kako takav propis ne postoji nigdje u Hrvatskoj osim u Zadru. Smatraju potrebnim i da se ljubimcima dopusti ulazak u sredstva javnog prijevoza, te više kukica i zdjelica s vodom za ljubimce. Za turističku ponudu, ali i domaće ljubitelje životinja, smatraju u SDP-u bilo bi dobro otvoriti hotele i slastičarnice za pse. No, taj dio, kako kažu, ipak prepuštaju privatnim poduzetnicima.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.