Hrvatski radio

Radio Zadar

SDP za prava svih ratnih veterana, bez kupovine njihove naklonosti

25.02.2019.

14:00

Autor: Vladimir Šetka

SDP za prava svih ratnih veterana, bez kupovine njihove naklonosti

SDP za prava svih ratnih veterana, bez kupovine njihove naklonosti

Foto: - / -

Konstituiran je Savjet za ratne veterane SDP-a Zadarske županije, na čijem čelu je Žarko Barkić. Savjet je predstavljen na konferenciji za novinare na kojoj je bio i SDP-ov saborski zastupnik Predrag Fred Matić, nekadašnji ministar hrvatskih branitelja.

Program rada Savjeta bit će naknadno predstavljen javnosti rekao je uvodno Vinko Kovačić, predsjednik toga stranačkoga tijela na nacionalnoj razni. O brtaniteljskom statusu i drugim temama u nastavku je govorio ratni veteran, bivši ministar hrvatskih brabitelja Predrag Fred Matić. On je istaknuo kako veterani nisu ničije vlasništvo, pa ni HDZ-ovo, iako vladajuća stranka, kako je upozorio, dodjeljujući i dandanas braniteljske statuse, zapravo kupuje njihove glasove. Dodao je da je odnos SDP-a prema braniteljima uvijek bio pošten.

SDP će se itekako boriti za prava i status svih hrvatskih ratnih veterana, ali pošteno, ne kupujući ničiju naklonost, nego dobro znajući što su branitelji učinili za Hrvatsku u Domovinskom ratu i to znati pošteno vrednovati, rekao je Matić. Dodao je kako u Savjetu ratnih veterana okupljaju i pripadnike NOB-a. To je posebno bitno reći ovdje u Zadru, jer da nije bilo tih partizana, kojih se desničari itekako žestoko odriču, Zadar bi bio talijanski i zvao bi se Zara, istaknuo je Matić, dodajući kako su pripadnici NOB-a uspostavili današnje granice, koje su u Domovinskom ratu obranili hrvatski branitelji. 

Predrag Matić kandidat je stranke na listi za Europski parlament. Bude li izabran za zastupnika, rekao je kako će u okviru svoje političke grupacije prije svega braniti nacionalne interese. Posebno će se posvetiti temama veteranske problematike, jer približavanjem susjednih zemalja Uniji očekuje kako će to biti i europska tema. Što se tiče ulaska Srbije u Uniju - Matić poručuje - tek kad nas uvjere da zaista nemaju dokumentaciju i ništa ne znaju o sudbini oko 1900 nestalih - mogu ući u Europsku uniju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.