Hrvatski radio

Radio Zadar

SDP Zadar: Gaženica ne smije pasti!

20.03.2018.

18:13

Autor: HRT Centar Zadar

SDP Zadar: Gaženica ne smije pasti!

SDP Zadar: Gaženica ne smije pasti!

Foto: - / -

Nakon što je u više navrata o koncesiji za luku Gaženica govorio županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač, te se koncesioniranju luke u Saboru usprotivio Mostovac Miro Bulj, priopćenjem je reagirao i zadarski SDP.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:
 

Dok čekamo priopćenje Splićanina Jerka Trogrlića, PR Maga Branka Dukića, koji će odlazak OTP banke iz Zadra u Split zasigurno proglasiti najvećim uspjehom zadarskog gradonačelnika i za to uzeti mjesečnih 14000 kuna, značajan projekt grada Zadra odlazi u ruke netom osnovanoj firmi.

O važnosti projekta luke Gaženica slušamo godinama iz usta lokalnih HDZ-ovaca i njihovog šefa Božidara Kalmete s posebnim naglaskom na važnost putničke zgrade terminala i 1000 novih radnih mjesta. Izgradili smo tu zgradu za 30 milijuna eura (uključujući i PDV), ali nas čudi da je za tako značajan projekt pristigla samo jedna ponuda. U koncesiju se uz zgradu terminala daju i dva najveća gata namijenjena međunarodnom pomorskom prometu s pripadajućom morskom površinom. Koncesionaru se na ovaj način daje i monopol na međunarodni pomorski promet u narednih 20 godina u luci Gaženica, s obvezom uvođenja samo jedne jedine međunarodne trajektne linije. 

Trudili su se da u što kraćem roku po sumnjivom modelu koncesioniranja predaju Gaženicu u ruke koncesionara. Računica je jasna, po ovom modelu potrebno je više od 100 godina da isplatimo samo zgradu terminala. Neshvatljiva je činjenica da se stalni dio koncesijske naknade  ne povećava s očekivanim povećanjem prometa, već bi se prihod Lučke uprave Zadar povećavao samo iz varijabilnog dijela, a dobro znamo kako gospodarski subjekti, u stranom vlasništvu, na zadarskom području koje je HDZ  doveo prikazuju svoje prihode i koliko poreza plaćaju u RH. Neki od tih gospodarskih subjekata lažno prikazuju poslovanje s gubitkom, i na taj način izbjegavaju obvezu plaćanja poreza na dobit.

Koncesija sama po sebi ne bi bila problem ako naše vrijednosti dajemo na upravljanje provjerenim i respektabilnim tvrtkama. Nažalost, u Zadru je postala praksa da se koncesije daju tek osnovanim tvrtkama čije je vlasništvo, način rada i poslovanje potpuna nepoznanica, što nas s pravom navodi na sumnju u pogodovanje i koruptivne radnje. Tvrtke koje postoje svega nekoliko mjeseci dobile su tako poslove na Pozdravu suncu, Zadarskoj televiziji, Gaženici i pitanje je što je sljedeće….

Cijeli proces je proveden vrlo netransparentno. Radi se o luci izgrađenoj javnim novcem stoga bi  javnost trebala biti uključena u proces i imati na uvid pod kojim uvjetima se to daje u koncesiju. U ovom slučaju sve je realizirano pod velom tajne, a na štetu generacija Zadrana koje dolaze!

SDP Zadar se oštro protivi ovoj koncesiji i poziva Zadrane da dignu svoj glas jer Gaženica ne smije pasti!

 

Predsjednik GO SDP-a Zadar,

Antun Novoselović

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.