Hrvatski radio

Radio Zadar

SeaSector - Aplikacija za pomorce

27.02.2017.

21:55

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Student ste pomorskih studija ili već godinama plovite na brodu, ali Vam s vremena na vrijeme dobro dođe podsjetnik i odgovori na neka pitanja. Sve je na jednom mjestu sažeo mladi Zadranin Ive Botunac, koji je je osmislio i razvio aplikaciju za pametne telefone.

Ive Botunac donedavno je i sam bio student na pomorskom odjelu zadarskoga Sveučilišta. Kada je shvatio da na tržištu mobilnih aplikacija nema ničega sličnog, počeo je razmišljati kako učenicima, studentima i pomorcima ponuditi jedinstven proizvod. I razvio takozvani sea - sector. To je aplikacija koja u sebi sadrži sve tematike vezane uz pomorstvo, a koje su definirane na fakultetima i pomorskim tečajevima. S druge strane aplikacija ima svoj aktivni sadržaj u vidu različitih kalkulatora, pojašnjava nam Ive. Kao primjer navodi kalkulator izračuna vremena potrebnog za dolazak u neku od svjetskih luka. 

Tako da pomorci mogu izračunom udaljenosti od luke do luke, kojom brzinom brod ide, kad će brod doći u luku, lokalno vrijeme polaska i lokalno vrijeme dolaska, navodi kao primjer Ive Botunac.

Od velike pomoći pri izradi aplikacije bio mu je Mateo Bukva učenik Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn. Od studenoga prošle godine, aplikaciju sea-sector skinulo je više od sedam tisuća korisnika iz čitavoga svijeta, a dnevno je u prosjeku koristi oko dvije tisuće. Ive poručuje kako neće stati na ovoj aplikaciji te već razmišlja o novim proizvodima. U plasmanu na zahtjevno svjetsko digitalno tržište pomaže mu i studij ekonomije koji upravo privodi kraju. I da, za razliku od velike većine svojih vršnjaka, ne misli napuštati Hrvatsku, već kod kuće razvijati biznis.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.