Hrvatski radio

Radio Zadar

Sedam obitelji u Benkovcu dobilo stanove

01.02.2019.

13:56

Autor: Vladimir Šetka

Sedam obitelji u Benkovcu dobilo stanove

Sedam obitelji u Benkovcu dobilo stanove

Foto: - / -

Dvije višečlane obitelji iz Benkovca danas su dobile ključeve stanova iz nacionalnoga Programa stambenog zbrinjavanja. Riječ je o stambenom zbrinjavanju korisnika koji se nalaze na listi prvenstva Ureda državne uprave Zadarske županije po modelu davanja u najam stana u državnom vlasništvu.

Stambene jedinice osigurava Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Ključeve je u zgradi u Benkovcu dobilo još pet obitelji. Blaženka Franjkić sa suprugom Mladenom i dvoje djece 13 je godina živjela u podstanarskom stanu.

Stanarinu smo plaćali tisuću kuna plus režije. sad nam taj novac ostaje za poboljšanje kućnog budžeta. Jer muž je radio, ja nekada nisam radila, sad sam zaposlena, ali sad će sve biti bolje, rekla je presretna Blaženka. Taj će im novac dobro doći za opremanje novoga stana, koji će nakon useljenja dobiti u trajno vlasništvo. To im je potvrdio  Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. 

Na nama je kao državi da pomognemo, da ljudi ovdje ostanu, upravo kroz ove mjere stambenoga zbrinjavanja,koje su prije svega socijalne, odnosno najam po kvadratu je 2,70 kuna, što znači da stan od 60 metara četvornih stoji 130 kuna mjesečne najamnine. Budući da ste Vi hrvatski branitelj imate pravo na darovnicu i u vrlo kratkom roku ćete postati i vlasnici, rekao je Mažar.

U trajno vlasništvo stan će dobiti i peteročlana obitelj Zorana Zrilića. Veselim se što je moja obitelj riješila stambeno pitanje, a veselio bih se kad bi i druge obitelji koje žive kao podstanari u Benkovcu, da kroz neki model riješe svoje stambeno pitanje. Volio bih da imaju jeftinije vrtiće, posao negdje u blizini i plaće koje će biti primjerene njihovom radu, rekao je Zrilić.

A da u gradu Benkovcu i Zadarskoj županiji vode računa i o tome potvrdili su gradonačelnik Tomislav Bulić i župan Božidar Longin. Dogovorili smo vrlo konkretne poslove ovdje,uglavnom infrastrukturne.Radi se uglavnom o odvodnji, vodovodizaciji, elektrifikaciji,govorili smo o europskim fondovima, ambulantama, Domu zdravlja, te stavili neke prioritete, koje ćemo konkretizirati u idućih par mjeseci, rekao je župan Longin. To je potvrdio i gradonačelnik Benkovca, dodajući kako su dogovorili konkretne korake. Dogovaramo s privrednim subjektima i idemo u tom pravcu te želimo promijeniti sliku i pružiti nadu i budućnost Gradu Benkovcu, kao jedan mali kotačić, dodaje benkovački gradonačelnik.  

A još jedan kotačić u stambenom zbrinjavanju je i dogovor o idejnom projektu nove zgrade koja će se graditi u Benkovcu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.