Hrvatski radio

Radio Zadar

Sedam žena je brinulo o 41-oj starijoj osobi na otocima

27.12.2021.

12:18

Autor: Radio Zadar

Sudionice projekta

Sudionice projekta

Foto: LAG Mareta / Radio Zadar

Sedam žena koje su bile u nepovoljnom položaju na tržištu rada je kroz projekt Šjora za otok educirano i brinulo o 41-oj starijoj osobi na otocima. Bile su dio mreže gerontodomaćica odnosno eu- projekta vrijednog 560 tisuća kuna. Provedbom projekta omogućen je pristup zapošljavanju ženama pripadnicama ranjivih skupina, s naglaskom na otoke koji pripadaju LAG-u Mareta. 

Završna konferencija projekta Šjora za otok održana je u petak, 17. prosinca u COIN-u u Zadru. Ovom prigodom predstavljeni su rezultati projekta, koji će službeno završiti 15. siječnja 2022. godine - priopćili su iz LAG-a Mareta: 


Razvijena je mreža gerontodomaćica koje su od studenog 2020. do konca listopada 2021. godine brinule o starijim i nemoćnim osobama s Dugog otoka, Silbe, Iža i Zadra. Kako bi se osnažio i unaprijedio radni potencijal teže zapošljivih skupina te kako bi što kvalitetnije mogle obavljati svoj posao, žene su tijekom rujna i listopada prošle godine pohađale program osposobljavanja za gerontodomaćicu čime su stekle znanja, vještine i formalnu naobrazbu koja je pridonijela njihovoj zapošljivost i konkurentnosti na tržištu rada.

Rezultati ovog projekta premašili su sva očekivanja, jer je umjesto prvobitnih šest (koje su završile osposobljavanje), zaposleno ukupno sedam žena, koje su tijekom projekta brinule o ukupno 41 starijoj i nemoćnoj osobi. Da smo postigli sve zacrtane ciljeve i ostvarili dobre rezultate, govori i činjenica da su dvije žene pronašle posao, dok ostale intenzivno rade na tome. Projekt "Šjora za otok" realiziran je u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Zadar i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - navodi se u priopćenju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.