Hrvatski radio

Radio Zadar

Šeks: Izborom Plenkovića HDZ okreće povijesnu stranicu

17.07.2016.

14:37

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izborni je dan u HDZ-u. Andrej Plenković jedini je kandidat za predsjednika stranke na izborima na kojima pravo glasa ima oko 220 tisuća članova HDZ-a. Zadarski HDZ-ovci u puno većem broju glasuju na unutarstranačkim izborima nego prije nekoliko mjeseci.

U Zadru je glasovao i HDZ-ov veteran Vladimir Šeks, koji je od ranije zagovarao izbor Andreja Plenkovića za predsjednika stranke. Iako smatra da bi za deomratski legitimitet novoga predsjednika bilo bolje da je više kandidata, Šeks ističe kako je siguran da će HDZ pod vodstvom novoga predsjednika Andreja Plenkovića preokrenuti  jednu novu stranicu u povijesti HDZ-a. Osim toga Šeks očekuje da će HDZ postati stranka koja će njegovati kritičko mišljenje, u kojoj će članstvo donositi ključne političke odluke, te da Hrvatska demokratska stranka više neće biti taoc nijednog čovjeka i nijednog predsjednika.

Očekujem također da će HDZ biti stranka u kojoj se različita mišljenja unutar stranke neće kvalificirati kao neprijateljska, pa će se ljudi isključivati i izbacivati iz stranke. Također smatram da će HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića biti stranka koja će okupljati ljude na istom svjetonazorskom području i da će to biti stranka koja će njegovati demokratske tradicije i stečevine i stranka koja će u najvećoj mjeri biti okrenuta prema budućnosti i koja se neće vraćati u prošlost, koja neće poticati, nego se suprotstavljati svim podjelama u društvu, istaknuo je Šeks.

Šeks također smatra da će HDZ pod vodstvom A. Plenkovića krenuti upravo takvim putem, koji njeguje demokratski dijalog unutar stranke, ali i sa svim ostalim strankama. Da se ne promatramo uzajamno kao neprijatelji, nego kao takmaci, kao suparnici za bolje sutra. Vjerujem da će HDZ, ako krene takvim putem, a vjerujem da hoće, biti stranka koja će i na budućim parlamentarnim izborima 11. rujna ostvariti izvrstan i solidan, rezultat, usudio bih se reći i odlučujuću prevagu za formiranje nove hrvatske vlade, istaknuo je Šeks.

Dodao je kako je bio veliki Plenkovićev zagovornik, cijeneći sve njegove osobine, koje će današnjim izborom potvrditi i stranačko članstvo. U isto vrijeme sam i žestoko kritizirao bivšega predsjednika, koji je stranku doveo u opasnu stranputicu. Hrvatska demokratska zajednica se našla na jednoj vrlo opasnoj stranputici, da je nerazumnim potezima već dobivenu izbornu pobjedu na kraju prokockao potpuno, da je nerazumnim potezima dovelo do toga da se sruši vlastita vlada, raspustio Hrvatski Sabor. Sve je stvoreno za to da se otvori ulaz drugoj opciji. I zbog toga sam se ja i zalagao da dođe do promjene u vrhu stranke, zalagao sam se za Plenkovića, dodao je V. Šeks. Na novinarsko pitanje vidi li sebe u krugu najbližih suradnika A. Plenkovića, Šeks je odgovorio kako će to ovisiti o ukupnom odnosu i raspoloženju novoga predsjednika. Ja sigurno neću baciti koplje u trnje, nego ću nastojati na svoj način doprinijeti izbornoj pobjedi HDZ-a, zaključio je Šeks.

Nije se posebno želio osvrtati na pisanje dijela medija, da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović pokušao pogodovati svom prijatelju. HDZ se treba okrenuti sebi, oživotvorenju svojega programa, koji se treba svesti na jednu jedinu rečenicu – djelovati za bolje sutra hrvatskih građana. Problemi drugih, problemi Milanovića i SDP-a, nekao budu u sferi pravosuđa ili drugih institucija hrvatske države, a HDZ se ne treba osvrtati na moguće repove nekih drugih. Mi se trebamo okrenuti isključivo hrvatskim građanima, hrvatskoj javnosti i djelovanju prema boljitku Hrvatske, rekao je na kraju Šeks.

Predsjednik Županijskoga odbora HDZ-a Božidar Kalmeta pak smatra da je u ovom trenutku bolje da je samo jedan kandidat, jer naš fokus je na parlamentarnim izborima i ne treba gubiti snagu na nekakvim drugim stvarima ili na više kandidata. Dodao je kako Andrej Plenković nema i ne bi imao adekvatnog konkurenta za mjesto predsjednika HDZ-a. Očekujem da će gospodin Plenković danas dobiti veći broj glasova članstva, bez obzira na ljeto i godišnje odmore, jer po onome što ja vidim, on ima veliku potporu našega članstva, ali i birača HDZ-a. Očekujem da od sutra preuzme kormilo i počne vući prave poteze, koje svi od njega očekujemo u pripremama za sljedeće parlamentarne izbore, istaknuo je Kalmeta.

 

Dodao je kako od novoga vodstva očekuje vrlo brzo povećanje rejtinga HDZ-a. Mislim da će se već sutra, samim izborom i potvrdom Plenkovića kao predsjednika, rejting HDZ-a početi rasti. I naravno, najvažnije je da taj rejting bude najjači  11. rujna, zaključio je predsjednik zadarskoga HDZ-a.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.