Hrvatski radio

Radio Zadar

Seminar za medije u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

19.05.2022.

12:22

Autor: Radio Zadar

Seminar za medije

Seminar za medije

Foto: SD / radio zadar

  Zadar je domaćin seminara za medije u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Cilj seminara je prenijeti najnovije informacije i razgovarati o ekonomskim pitanjima, vladavini prava, Europskoj godini mladih, Zelenoj tranziciji te mogućnostima regionalnog razvoja.

Građani Europske unije u posljednje dvije godine suočeni su s velikim izazovima koji utječu na svakodnevni život, ali i na temeljne vrijednosti u društvu. Europska komisija je stoga reagirala nizom politika i inicijativa kako bi građanima i gospodarstvenicima olakšala ekonomske posljedice i ubrzala oporavak, bez obzira radi li se o utjecaju pandemije, sveprisutnih klimatskih promjena, pa i, na žalost, ruske invazije na Ukrajinu.

Dio su to tema koje će Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj obuhvatiti na najnovijem seminaru za medije kojeg organizira 19. (četvrtak) i 20. (petak) svibnja 2022. godine u Zadru (hotel Kolovare i Maškovića Han). 

Cilj seminara je prenijeti najnovije informacije i razgovarati o ekonomskim pitanjima, vladavini prava, Europskoj godini mladih, Zelenoj tranziciji te mogućnostima regionalnog razvoja.

Naime, građanima su te teme iznimno važne, kako pokazuju redovita istraživanja Eurobarometra. Tako je istraživanje s početka travnja pokazalo da vrlo snažno podupiru slobodno kretanje unutar granica Unije, zajedničku obrambenu i sigurnosnu politiku kao i zajedničku energetsku politiku. Dodatno, gotovo sedam od deset Europljana, odnosno njih 69 posto, podupire ekonomsku i monetarnu uniju s jednom jedinstvenom valutom, a u Hrvatskoj je taj postotak narastao na 52 posto među sudionicima Eurobarometra.

Ipak, 55 posto Hrvata u istraživanju je navelo cijene, inflaciju i troškove života kao najvažnija pitanja s kojima se njihova zemlja suočava. Također, čak 90 posto mladih Europljana u dobi od 15 do 24 godine misli da borba protiv klimatskih promjena može doprinijeti njihovom zdravlju i dobrobiti, a s njima se slaže i 87 posto svih ispitanika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.