Hrvatski radio

Radio Zadar

Senzacija s Paga - obnavlja se procesija sa Svetim Trnom iz Isusove krune

25.04.2019.

14:53

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Nakon više od sedam desetljeća u Pagu se obnavlja štovanje Svetoga Trna. Riječ je o trnu za koji vatikanske potvrde jamče da se nalazio u Kristovoj kruni. Ovim se ponose samo pariška Notre Dame, jedna rimska crkva i paške benediktinke koje ovaj materijalni svjedok vjere čuvaju posljednjih 576 godina

Trn iz Kristove krune je u Pag iz Jeruzalema davne 1443. donio fra Ivan Tutnić svojoj sestri, koludrici Mariji. Pažani su tu relikviju štovali otad pa do 1946., a 4. svibnja ove godine obnovit će se liturgijska pobožnost i javno štovanje Svetoga Trna. Velik događaj, prvenstveno u vjerskom smislu, kaže don Dario Tičić:

Ovo što činimo nije samo poradi toga da bude nekakva senzacija, mada to u jednu ruku i jest čin vjere, kulture i tradicije i svega toga, ali želimo prvenstveno ovo učiniti kao događaj vjere.

Veliku ulogu u oživljavanju ovog događaja imali su članovi Papinskog viteškog reda Svetoga groba, a don Tičić ističe kako se Sveti Trn čuva samo na samo tri poznata mjesta u svijetu:

Ono što mi znamo sigurno je Pariz – Notre-Dame, crkva Svetoga Križa jeruzalemskoga u Rimu i sestre benediktinke u svojim zidinama.

A u autentičnost samoga trna nema sumnje, kaže povjesničar i istraživač paške crkvene prošlosti, dr. Miroslav Granić. Tri katolička pohoditelja su u tri različite kontrole utvrdili izvornost ove relikvije:

Sva tri su jednako rekli: Esse de corona Domini – Jest s krune Gospodnje!

Trn s krune Gospodnje je trenutačno u paškom muzeju, a prije toga čuvan je kod benediktinki. Sestra Benedikta Halilović:

Ja bih rekla da je upravo ova obnova pobožnosti za nas, nakon 700 godina jubileja, osnutka našeg samostana – kruna svega!

Nanovo otkrivena vrijednost i pobožnost, od iznimne je važnosti i za Pagu u turističkom smislu, složni su gradonačelnik Ante Fabijanić i direktorica Turističke zajednice, Vesna Karavanić:

To je početni impuls koji bi trebao privući mnoštvo, kako vjernika tako i svjetovnih turista koji bi krenuli u Pag i vidjeli koliko je grad Pag bogat sakralnom baštinom.
Pozivamo vas još jednom da dođete i da pokažemo naše blago koje imamo!

Pag 4. svibnja nesumnjivo očekuje mnoštvo vjernika, svetu misu u 19 sati predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a nakon mise uslijedit će i procesija sa Svetim Trnom.

SVETI TRN, PAG

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.