Hrvatski radio

Radio Zadar

Seoski turizam u Nadinu

13.10.2016.

11:25

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Ravnim Kotarima turizam i poljoprivreda idu zajedno, a kuće za odmor postaju sastavni dio ponude zadarskoga zaleđa. U Nadinu obitelj Odžaković svoje goste vraća u prošlost.

Ranom zorom Marija loži vatru. Ispod peke mnogo toga se skriva.

Marija Odžaković: Kruh ispod peke, meso, krumpiri, prisnac.

Mitsko jelo Dalmatinaca sviđa se svima.Uvjerili su se u to i mnogobrojni gosti koji su dolazili cijelu sezonu.

Marija Odžaković: Jesu, oduševljeni su kad to sve spremam, stavimo u stol.

Sve je u Odžakovića domaće. Rakije se prave po godinu dana, pravog odmora nema jer je gost uvijek na prvom mjestu.

Šime Odžaković: Trave dolaze sa više strana. Ravni Kotari, Bukovica, Kornati. Velebit, jednom sam donio iz Zagore, ima 30. 35, vrsta trava.

Obitelj Odžaković u Nadinu je stoljećima, a imanje su baštinili od predaka koji su u prošlosti imali prenoćište. Putnik namjernik odavde nikad nije otišao a da nije bio ugošćen. Tradicija se nastavila.

Vanja Čvrljak, turistička zajednica, Benkovac: On je prvi koji je to počeo s ovakvim poslom, bio je vizionar, i svi su ga u čudu gledali ko će tu doći noćiti.

Pa je osim gastro ponude Šime napravio i etno-muzej. Većini posjetitlja za oko zapne slamarica na krevetu starom 150 godina.

Šime Odžaković: Ima upita dosta, ali ja to ne dopuštam, ovo je bogatstvo, nema tog zlata mogu se slikati, dolaze mladenci, ali nema spavanja, ne bi to ni sam sebi dozvolio.

Dobro pojesti i popiti,to su kod domaćina imperativi, a još kad gazda Šime zapjeva, doživljaj Ravnih Kotara kakvi su nekad bili, jedinstven je i potpun doživljaj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.