Hrvatski radio

Radio Zadar

Šest novooboljelih - ostanimo na "zelenoj listi"!

20.10.2020.

09:58

Autor: Radio Zadar

Ilustracija: Marko Dimic/PIXSELL

Ilustracija: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Na području Zadarske županije je šest novooboljelih osoba od koronavirusa, četiri su sa područja Grada Zadra i dvije iz Benkovca. Novooboljeli su mlađe i srednje životne dobi i kontakti su s dosad oboljelima. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 211 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 361 osoba.

U Općoj bolnici u Zadru na COVID odjelima je 13 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru hospitalizirano je 4 bolesnika oboljelih od koronavirusa. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su tri kršenja mjere samoizolacije.

Tijekom proteklih dana tijekom nadzora javnih okupljanja, svadbenih svečanosti, sportskih događanja i rada ugostiteljskih objekata, utvrđene su nepravilnosti i nepoštivanje Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Zadarske županije na dvije svadbene svečanosti na kojima se okupilo i do 200 ljudi.

Molimo i apeliramo na naše sugrađane da se pridržavaju donesenih mjera, jer one nisu donesene kako bi nekoga kažnjavali ili donosili odluke o zatvaranju objekta, nego da bi zaštitili naše stanovništvo od zaraze koja se ponovno širi. Donošenjem dosadašnjih mjera i njihovim pridržavanjem postigli smo dobru epidemiološku sliku u našoj županiji i još uvijek svi gospodarski objekti mogu normalno raditi što nam je i cilj. Pojačane napore ulažemo u održavanje većih gospodarskih manifestacija poput sajmova i sličnih događanja i uz pridržavanje propisanih mjera do sada smo uspijevali situaciju održati stabilnom. Naši sugrađani moraju shvatiti da ilegalna okupljanja u zatvorenim prostorima bez pridržavanja mjera mogu naštetiti prije svega našem gospodarstvu, jer se sa takvih mjesta širi zaraza koja će u konačnici dovesti do zatvaranja mnogih manjih i većih gospodarskih subjekata te doprinijeti punjenju bolnica s pacijentima koji će imati težu kliničku sliku, istaknuo je voditelj Službe civilne zaštite u Zadru Miro Andrić.

Stanje na području Zadarske županije je za sada stabilno, i želimo da tako i ostane. Brzom reakcijom naše epidemiološke službe uspjeli smo zaustaviti širenje koronavirusa u Domu za odrasle osobe u Zemuniku i u tom će Domu ponovno biti omogućene posjete uz pridržavanje epidemioloških mjera. Stanje u našim bolnicama je također dobro, no u slučaju proboja koronavirusa u zadarsku bolnicu, teško da bi mogli izvršavati sve svoje potrebe i zahtjeve u zdravstvenom sustavu. Za sada je srećom sve pod kontrolom i stanje je relativno stabilno u odnosu na ostatak Hrvatske. Hoće li tako ostati, ovisi  isključivo o nama samima i našem ponašanju. Sudjelovanjem na okupljanjima kao što su spomenute svadbene svečanosti sa preko 50 ljudi naši sugrađani mogu samo doprijeti pogoršanju stanja i širenju virusa. I stanje u zadarskim školama je zadovoljavajuće, bez obzira na nekoliko proboja  unutar osnovnih škola na području Zadarske županije. Mi ne želimo ponovno zatvarati ugostiteljske objekte i želimo da svi, koliko to sadašnja situacija dopušta rade pridržavajući se mjera i preporuka. Ukoliko se epidemiološka slika pogorša, bit ćemo primorani donositi još strožije  mjere jer nam je cilj zaštita građana i njihovog zdravlja, istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković i još jednom aplerirao na građane da svi zajedno doprinesemo tome da naša županija i dalje bude na „zelenoj“ listi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.