Hrvatski radio

Radio Zadar

Sestrinstvo - deficitarno zanimanje

12.05.2017.

12:53

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je sestrinstva. Udruga medicinskih sestara zdravstvene njege u kući organizirala je u Zadru simpozij „Identitet medicinske sestre u kontekstu njihove profesionalnosti i okolnosti u kojima se provodi zdravstvena njega u kući".

Ova iznimno zahtjevna djelatnost još uvijek nije dovoljno vrednovana. Mnoge medicinske sestre odlaze u inozemstvo pa je ovo zanimanje i dalje deficitarno, čulo se na otvorenju skupa. Pavo Ćorluka, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi ističe: Treba naglasiti da je zdravstvena usluga u kući najjeftiniji oblik zbrinjavanja korisnika starije životne dobi. Kada znate da starimo kao nacija lako ćete uvidjeti da ćemo za desetak godina imati velikih problema zbog nedostatka medicinskih sestara. S druge strane mi predlažemo da medicinske sestre u mirovini ponovno uđu u sustav, ako žele i da na taj način zatvorimo liste čekanja u sustavu medicinske njege u kući.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.