Hrvatski radio

Radio Zadar

Šetnja s vodom i obilježavanje Svjetskoga dana voda

22.03.2023.

09:57

Autor: Radio Zadar

Projekt Šetnja s vodom i obilježavanje Svjetskoga dana voda

Projekt Šetnja s vodom i obilježavanje Svjetskoga dana voda

Foto: http://www.gimnazija-ivanapavla.hr/ / -

Jesu li kiše u Zadru kisele? Kakva su kemijska svojstva voda na Morskim orguljama i u Vruljici ? Ovo su neka od pitanja na koje su odgovore pokušali dati učenici zadarske Klasične gimnazije Ivana Pavla II.

Oni će prigodnim programom u 12:30 sati obilježiti Svjetski dan voda, u sklopu kojega će predstaviti višemjesečni projekt nastavnika i učenika škole pod nazivom Šetnja s vodom. Cilj je projekta bio ukazati na važnost vode te se o vodi promišljalo s različitih stajališta - prirodnih, društveno-humanističkih i umjetničkih. o pročišćavanju voda i zaštite okoliš

Projekt Šetnja s vodom i obilježavanje Svjetskoga dana voda u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II.

Projekt Šetnja s vodom i obilježavanje Svjetskoga dana voda u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II.

Foto: http://www.gimnazija-ivanapavla.hr/ / -

Voditeljica projekta profesorica biologije i kemije Željka Jadrošić s učenicima prvih razreda analizirala je kiselost kišnice na zadarskome području, s učenicima drugih razreda fizikalna i kemijska svojstva uzoraka naših prirodnih voda na Morskim orguljama i na Vruljici te s učenicima trećih razreda obilježila nadolazeći Svjetski dan voda posjetom Odvodnji d.o.o. Zadar gdje je naglašena važnost očuvanja prirodnih izvora vode, brige o pročišćavanju voda i zaštite okoliša.

Višemjesečni projekt nastavnika i učenika škole pod nazivom Šetnja s vodom

Višemjesečni projekt nastavnika i učenika škole pod nazivom Šetnja s vodom

Foto: http://www.gimnazija-ivanapavla.hr/ / -

Osim o vodi kao kemijskome spoju, učenici su o vodi promišljali i kao o filološkoj temi. S profesoricom hrvatskoga jezika Mirelom Zubčić učenici trećih razreda istraživali su etimološke i gramatičke odrednice riječi voda, njezinu važnost u književnoj inspiraciji te su se okušali u pisanju činkvina samostalno stvarajući pjesme na temu mora. Učenici drugih razreda na satima Vjeronauka s profesoricom s. Viktorijom Gadžom proučavali su vodu kao dio religiozne prakse, dok su učenici prvih razreda na satima razredne zajednice s pedagoginjom s. Anom Lipovac učili o potrebi razvijanja svijesti o važnosti vode i njezinu racionalnome korištenju te njezinoj ulozi u mentalnome zdravlju. Osim teorijskih i istraživačkih pothvata, članovi školske likovne skupine s profesorom likovne umjetnosti Matom Ljubičićem tijekom veljače upoznavali su se s različitim likovnim tehnikama te su proučavali upotrebu vode u slikarstvu, a naposljetku su organizirali i radionicu – Slikanje vodom.

Projekt Šetnja s vodom i obilježavanje Svjetskoga dana voda  u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla

Projekt Šetnja s vodom i obilježavanje Svjetskoga dana voda u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla

Foto: Radio Zadar / http://www.gimnazija-ivanapavla.hr/

Na završnom dijelu projekta danas će  učenici i mentori predstavit će rezultate svojih istraživanja i svoje uratke. Na početku programa gospodin Roko Surić s Odjela za prezentaciju podvodne kulturne baštine, Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, održat će predavanje s temom Hrvatsko podvodno kulturno blago.

Uslijedit će prezentacije nastavnih aktivnosti: Voda, aktivnosti u nastavi Hrvatskoga jezika (prof. Mirela Zubčić s 3. a i 3. b), Jesu li kiše u Zadru kisele (prof. Željka Jadrošić s 1. c), Obilježavanje Svjetskoga dana voda posjetom zadarskoj odvodnji (prof. Željka Jadrošić s 3.a i 3.b), Voda u službi mentalnoga zdravlja (s. Ana Lipovac s 1. a, 1. b i 1. c), Voda u životu vjernika, religioznoj praksi (s. Viktorija Gadža s 2. a i 2. b) te Voda u slikarskim tehnikama – crtanje pomoću vode (prof. Mate Ljubičić i likovna skupina).


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.