Hrvatski radio

Radio Zadar

Sezona bila izvrsna za ronilački turizam. Ronilo se i zadnjih dana

08.10.2021.

14:34

Autor: V. Šetka

Sezona bila izvrsna za ronilački turizam. Ronilo se i zadnjih dana

Sezona bila izvrsna za ronilački turizam. Ronilo se i zadnjih dana

Foto: - / -

Ronilački centri uzduž Jadrana ove godine bilježe izvrsne rezultate. I dok su lani na zadarskom području prevladavali domaći gosti, ove godine najzastupljeniji su Nijemci. Sezona je bila izvrsna, ali je počela kaotično i relativno kasno, tek polovinom srpnja.

A onda je 20. srpnja sve "podivljalo" i stvarno smo radili, što bi se reklo, 110 posto. I sezona se produžila, možda samo zbog vremena, mada to nitko ne bi očekivao. Znači, radilo se gotovo u punom pogonu do 1. listopada, kaže Vedran Dorušić, predsjednik Zajednice ronilačkog turizma HGK. 

U njegovu ronilačkom centru u Šimunima na otoku Pagu radilo se bez dana stanke. A kako je bilo uzduž obale? Prvo je počela Istra, pa se posao polako prelijevao prema jugu, ali nema baš nitko da nije zadovoljan i svi su vapili za kadrom i to je ono što nam je najviše nedostajalo, dodaje Dorušić.

Godinu je obilježio veliki povratak njemačkih gostiju, a skupinu Nijemaca zatekli smo i ovaj vikend. No oni su došli drugim poslom. Članovi Deutsche Lebensrettunggesellschafta, najveće svjetske volonterske organizacije za spašavanje na vodi testirali su svoju podvodnu opremu za mapiranje ostataka broda i više stotina amfora na nalazištu Letavica.

Prije dvije godine počeli smo s provedbom projekta upotrebe novih tehnologija u spašavanju života u vodi, poglavito ronilačke tehnike, koju testiramo i ovdje. Zanimljivo, prije otprilike godinu i pol na Facebooku smo objavili članak, koji je vidio Vedran, inače poznanik jednog našeg kolege. Vidio je da je riječ o podvodnom uređaju za pozicioniranje i navigaciju te nam je predložio da uređaj testiramo i na olupini ovdje u Šimunima, kako bi dobili što preciznije informacije. Prije dva dana odradili smo zadnji zaron s opremom, odnosno podvodnim dronom, te uspješno obavili sva mjerenja brodske olupine. Sada slijedi analiza podataka, ali možemo biti zadovoljni što smo uspjeli zemljopisno odrediti sve značajke lokacije na kojoj su brodski ostaci, kaže dr. Thorsten Lück, čelnik bavarske zemaljske podružnice DLRG-a. 

Dr.sc. Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru dodatno je pojasnila kako funkcionira uređaj koji su na Pag donijeli Nijemci. Riječ je o tabletu, koji ronilac nosi pod more i snima geopozicionirane točke. na tabletu se nalazi transponder koji komunicira s bovama koje su postavljene oko nalazišta i praktički se tako mogu uhvatiti sve točke brodoloma, te ga umjestiti u prostor, što je vrlo zanimljivo i korisno, kaže dr. Radić Rossi.

A istraživanje brodoloma iz prvog stoljeća prije Krista nastavilo se i ove godine, doduše zbog manjka sredstava i pogoršanja vremena trajalo je kraće nego u prethodna dva navrata. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.