Hrvatski radio

Radio Zadar

12:02 / 24.08.2021.

Autor: Maja Savić

Sezona još nije prestala, kad će - ne zna se

ph M.Savić

ph M.Savić

Foto: - / -

Do kraja kolovoza zadarska županija mogla bi ostvariti 4 milijuna noćenja te ukupno porast od 20 posto posjeta u odnosu na prošlu sezonu. Turisti stižu s kopna, mora i zraka gdje je avio promet posebno sa Njemačkom i Francuskom značajno porastao. Odlični trendovi najavljeni su i za posezonu.

Oprezni početak srpnja zbog promjene boja na epidemiološkoj karti ustupio je mjesto pravom procvatu turizma na obali a napose u zadarskom kraju gdje su sva očekivana premašena i u kojem su krajnji optimisti došli na svoje. Premda su turistički djelatnici očekivali porast u odnosu na prošlu, ova godina ih je ugodno iznenadila a posebno posloženost svih faktora, od povoljne epidemiološke slike sa glavnim zemljama partnerima do tečnog prekograničnog protoka turista uz pridržavanje propisanih mjera. Mihaela Kadija, prva žena Turističke zajednice zadarske Županije:

" Nama bliska i vjerna tržišta opet su nas posjetila dok je iznenađnje porast avio prometa, čak 37 destinacija povezanih sa Zadrom dale su značajan obol turističkom rastu, čak veći nego 2019 te."

Svi kapaciteti su prepuni, ta bujica turista svoj odmor potražili su u cijeloj županiji ravnomjerno, registarske tablice uočene su iz cijele Europe, premda je tradicionalno najviše Nijemaca, Asutrijanaca, Slovenaca, Čeha i Poljaka:

"Još jednom iznenadila nas je posjećenost kampovima i hotelima, čak 60 posto više od lani a što objašnjavamo da su se turisti opustili te zbog toga što udovoljavaju epidemiološkim kriterijama kao i uposlenici, bojazni nema."


- ističe Kadija dodajući kako je ovom porastu bila pridonjela i neizvjesna sezona za Španjolsku i Portugal ali i požari u Grčkoj, općenito istočnom Mediteranu,zbog čega su se gosti okrenuli prema Hrvatskoj. Ove godine, ističu iz Turističke zajednice, doista su svi koji su se spremili za prihvat gostiju - zadovoljni. Tražila se soba više, cestovni promet kroz Županiju je gust i dalje što govori da sezona traje tako da je realno očekivati da posezonske brojke za sam kalendarski završetak ljeta i početak jeseni budu premašne.Sve je to razumljivo, ipak dugo su svi čekali ovakav odmor.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.