Hrvatski radio

Radio Zadar

Sezona pred vratima, izbjeglice iz Ukrajine u potrazi za novim smještajem

27.05.2022.

17:54

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Izbjeglice iz Ukrajine na Pagu

Izbjeglice iz Ukrajine na Pagu

Foto: HTV / HRT

U protekla tri mjeseca od početka rata u Ukrajini vidjeli smo desetke priča o izbjeglicama koji su spas od ratnih strahota pronašli u Hrvatskoj. Mnogi od njih smješteni su na obali, u apartmanima koji su ljeti rezervirani za turiste, pa se za izbjegle Ukrajince traži novi smještaj.

Pet članova jedne obitelji na Pag je stiglo iz Odese. Starija punoljetna kći zaposlila se u Zagrebu, no u Odesi im je ostao sin, Andrejeva majka, sestra i Marinin brat.


- Oni čekaju da se sve smiri i da sve bude dobro i mi također. Mi se također molimo da će se sve smiriti i da će sve biti u redu svaki dan. Svaki dan pratimo što se događa, kako je prošla noć, govori Marina Medzjanovska, izbjeglica iz Odese.


Prije Paga došli su u Križevce preko grkokatoličke crkve. Iz Ukrajine su otišli samo zbog sigurnosti troje male djece. Nadali su se brzom povratku, ali rat se odužio. S gospođom koja ih je primila, odmah su se dogovorili da će u apartmanu koji je još prije rezerviran, biti smješteni do sredine lipnja.


- U mojoj ponudi im je da im nađem smještaj ovdje u Vlašićima ili sami da si nađu nešto ako ne budu zadovoljni s tim. Nadam se da ćemo naći ali ako ne nađemo morat će se malo seliti, ističe Zvjezdana Radan iz Vlašića s otoka Paga.


Inače, na području grada Paga ukupno su četiri ukrajinske obitelji.


- Sezona dolazi, ali radi se o ovim obiteljima što sam ja obavio s vlasnicima kuće i molio ih da oni definitivno ostaju svi u apartmanima u kojima jesu već smješteni, da ostaje na istoj poziciji, na istome mjestu, sve drugo bi nam bio problem. Za sad je obećanje da će i ostati, ističe gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.


Iako obitelj Radan za obitelj iz Odese ima alternativni smještaj u svojoj kući, oni imaju svoje želje.


- Nama je ovdje jako dobro, jako lijepo, lijepo se odnose prema nama, dobri su uvjeti za život, ali najviše od svega se želimo vratiti kući, ističe Andrej Medzjanovski iz Odese.


Marina, Andrej i njihova djeca sanjaju o povratku kući. Samo da se sve što prije smiri, kažu, pa da se na Pag, umjesto kao izbjeglice, vrate kao turisti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.