Hrvatski radio

Radio Zadar

Sezona šišanja je počela !

25.05.2015.

13:54

Autor: Petra Mustać-Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Pagu upravo počinje sezona šišanja ovaca koja će potrajati otprilike mjesec i pol. Nakon gotovo dva desetljeća, vlasnici stada na vuni će konačno moći nešto i zaraditi.

Jedna po jedna paške ovce dobivaju novu, ljetnu frizuru. Sezona šišanja je počela, a na otoku je 35 000 vunenih životinja.

Za jednu ovcu treba otprilike pet do desetak minuta da se ošiša a iza nje ostane od kile do kile i pol, govori pastir Mirko Nemet. 

Kilogram po kilogram i skupi se tako trideset tona otpada. Organizirani otkup zamro je još početkom devedesetih.
   Ne bacamo nigdje nego je spremamo u vreće i čekamo nekog kupca što će se desiti…

Nakon dva desetljeća - stižu dobre vijesti. Napokon se pojavila mogućnost organiziranog otkupa koji počinje u srpnju. Tajnik Paške Udruge Rogujica - Ante Čemeljić :

  Otkupljivač je došao prije mjesec dana odradio sastanak s nama gdje smo mi odlučili unutar udruge i da ćemo među svojim članovima i ostalim OPG-ovima razglasiti da postoji otkup vune.

Pa se na otpadu može ponešto i zaraditi. Cijena simbolična.

 Može se vuna bacati ili se može dobiti kunu po kilogramu bijele vune, crna vuna se ne plaća, ali otkupljivač obvezan je zbrinuti crnu vunu.

Štale se polako pune. Frane Zubović iz Kolana u svojoj štali već ima spremno 200-injak kilograma vune:

 Pa napokon je krenulo da je više ne moramo svake godine spremati. Štale punimo vunom umjesto da ih punimo sijenom. Napokon ćemo imati i neku novčanu korist.

Nije sve ni u novcu. Otkup je važan i zbog ekologije.

  Pa normalno da veseli da će biti zbrinuto. Do sada je vune bilo svuda po dračama, po zidovima.

Paška ovca, uz mlijeko, ima i prvoklasno runo. Davno su ih parili s merino ovnovima, pa se tako čini da će otok, osim sira, konačno postati poznat i po vuni.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.