Hrvatski radio

Radio Zadar

Sezona za 10 % smanjila nezaposlenost u lipnju

15.07.2013.

09:36

Autor: bk

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krajem lipnja na zadarskom Zavodu za zapošljavanje bilo je prijavljeno 9 664 nezaposlenih osoba. U odnosu na svibanj nezaposlenost je zahvaljujući turističkoj sezoni pala za 10 posto, no u odnosu na prošlogodišnji lipanj nezaposlenost je veća za 5,7 posto

Pad nezaposlenosti bilježi se u svim gradovima i općinama u županiji. Od gradova najveći pad bilježi Grad Pag, 28,8 %, u Biogradu 18 %, Benkovcu 13,7 %, dok je u samom gradu Zadru nezaposlenost pala za 6,7 %. Od općina, najveći pad bilježi Tkon, gdje je sa 24, broj prijavljenih nezaposlenih pao na 14, zatim u Pakoštanima gdje se bilježi pad nezaposlenosti od gotovo 29 %, te u Jasenicama 21 %.  Inače, prema podacima hrvatskog Zavoda za zapošljavanje u 6 mjeseci ove godine na sezonskim poslovima u Zadarskoj županiji ukupno je zaposleno 2 385 osoba. Inače, i iduća dva mjeseca, u srpnju i kolovozu, može se očekivati nastavak pada nezaposlenosti, a zatim u rujnu, završetkom glavne sezone , ne dođe li do značajnijeg pokretanja gospodarstva, ponovno možemo očekivati da strelica nezaposlenosti krene prema gore. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.