Hrvatski radio

Radio Zadar

Sezonsko zapošljavanje i dalje kao spas

14.08.2015.

08:41

Autor: HRT centar Zadar/HZZ

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sezonsko zapošljavanje i ovog je ljeta uveliko popravilo stanje na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Ukupno je u ovoj godini na sezonskim poslovima zaposleno 38 000 radnika. Sa zadarskog Zavoda za zapošljavanje zaposleno je 2 268 radnika.

Očekivano, najviše su traženi radnici u turizmu u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo sveukupno 16.511 radnika, i to uglavnom konobara/konobarica,  kuhara/kuharica, prodavač/prodavačica, sobara/sobarica, čistača/čistačica radnik/radnica u održavanju, kuhinjskih radnika/kuhinjskih radnica, pomoćni kuhar/kuharica, pomoćni konobar/pomoćna konobarica, recepcionar/recepcionarka.

U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane i trgovini na veliko i na malo hrane zaposleno je 25.911 osoba s evidencije Zavoda, i to uglavnom konobara/konobarica, prodavač/prodavačica, kuhar/kuharica, sobarica, pomoćni kuhar/kuharica, čistačica, kuhinjski radnik/radnica, pomoćni konobar/konobarica, recepcionar/recepcionarka, radnik/radnica u održavanju i dr.
 
U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 12.415 osoba, a najviše administrativno i pomoćno uslužnoj djelatnosti – 2.778, prerađivačkoj industriji 1.868, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu – 1.371.
Najviše je sezonskih radnika po županijama zaposleno u: Splitsko – dalmatinska, Dubrovačko – neretvanskoj, Istarskoj, Šibensko – kninska, Osječko – baranjskoj, Zadarskoj županija.


Izvan mjesta prebivališta na sezonskim poslovima zaposleno je 12.962 osoba, a samo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te trgovine na veliko i na malo 9.982 osoba, što je ukupno 77 % od ukupno zaposlenih osoba izvan matičnog ureda i to najviše s područja kontinentalne Hrvatske iz Osječko-baranjske, Vukovarsko – srijemske, Brodsko – posavske, Sisačko – moslavačke i dr. županija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.