Hrvatski radio

Radio Zadar

Sezonu 2019. ostavljamo u retrovizoru. Ovog ljeta turisti ruše sve rekorde - masovnosti

27.06.2022.

12:20

Autor: Filip Matijević

Turistima vrućine ne smetaju

Turistima vrućine ne smetaju

Foto: Sime Zelic / Pixsell

Nije u ovom lipnju samo temperatura zraka iznadprosječna. Takve su već i gužve i turistički dolasci i noćenja diljem Jadranske obale pa i u našoj županiji. Dvije se minule pandemijske sezone niti ne uzimaju kao parametar. Ovu sezonu se uspoređuje s 2019.:

Ovogodišnji lipanj je nadmašio, ne prošlogodišnji jer njega je uvelike nadmašio, lipanj iz 2019. godine za čak 10 posto! To je iznimna brojka! Kada gledamo prvih šest mjeseci ove godine, broj dolazaka i noćenja je za nekoliko postotaka viši od 2019., ali lipanj je za čak 10 posto bolji i u komercijalnom i u nekomercijalnom smještaju.

Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije

U opjevanoj 2019. godini u Zadarskoj županiji zabilježeno je više od 15 milijuna noćenja i 2 milijuna dolazaka. Ovogodišnje su brojke veće zbog bolje povezanosti Zračne luke Zadar sa zapadnim tržištima, ali glavni dio prihoda i dalje donose tradicionalna tržišta iz kojih turisti stižu automobilima:

Vidimo ponovno interes iz Velike Britanije, Francuske, Nizozemske... Ali naša osnova su Njemačka, Austrija, Slovenija, Poljska, Češka...

Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da se moramo odmaknuti od brojanja turista, brojanja dolazaka i noćenja, te se okrenuti kvaliteti. Čelna žena turizma Zadarske županije ističe da se na tome radi već dugo vremena:


Moramo pružiti gostima što više izleta i atrakcija koji će ih disperzirati po destinaciji. Na tome radimo, naši parkovi prirode i nacionalni parkovi ulažu u dodatne sadržaje, otvaranjem što više vinarija, što više atrakcija na otocima... To turisti traže, traže putovanja po destinaciji.

Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije

Napominje Kadija da je masovnost u ljetnim mjesecima ipak neizbježna, kako u ostalim svjetskim turističkim središtima tako i kod nas, dok se razvojem kvalitete može postići bolja ponuda izvan udarnih mjeseci turističke sezone. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.