Hrvatski radio

Radio Zadar

Shock leader rasterećuje sistem i čuva prste

11.11.2022.

08:04

Autor: B.Bulić

Ribolovni je pribor samo naizgled jednostavan

Ribolovni je pribor samo naizgled jednostavan

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

Jedan od detalja koji zbunjuje mnoge ribolovce, a pogotovo početnike je shock – leader. A shock leader je, najjednostavnije rečeno, umetak koji se postavlja između osnovne strune i predveza. 

Ribolovni je pribor samo naizgled jednostavan jer se i u najobičnijoj tunjici krije cijeli niz čvorova, raznih spojeva, sitnih elemenata, od zogulina, preko udica, do olova… A ribolovni pribor za lov štapom, bilo s obale ili iz barke je definitivno još kompliciraniji. Jedan od detalja koji zbunjuje mnoge ribolovce, a pogotovo početnike je shock – leader.

A shock leader je, najjednostavnije rečeno umetak koji se postavlja između osnovne strune i predveza, a čija je uloga kompenziranje velikih naprezanja u trenutku izbačaja sistema koje osnovna struna zbog svoje ograničene nosivosti ne bi mogla podnijeti.

Shock leader je u pravilu izveden od najlonskog monofila koji je u izvornoj verziji konusno obrađen tako da je na spoju sa osnovnom strunom, najčešće upredenicom, tanji, svojim promjerom što je moguće bliži promjeru osnove, dok je na suprotnom kraju barem dvostruko, a kod nekih proizvođača i do tri puta većeg promjera. Shock leader je u pravilu dug petnaest metara, a minimalno oko dvije i pol dužine štapa.

Shock leader mora biti toliko dug kako bi u trenutku zabačaja njegov najdeblji dio bio jednim dijelom na roli. Na taj način sile izbačaja ostaju isključivo na shock- leaderu dok osnova nije izložena nikakvom naprezanju.

Da pojasnimo… U nekakvom obalnom ribolovu se koristi upredenica promjera oko 0,14 milimetara što je jako tanko i oštro s tim da se na kraju predveza nalazi velika olovnica, katkada i teža od 100 grama. U izbačaju tako složenim sistemom tanka uprednica teško može izdržati onaj prvi trzaj u zabačaju, s tim da prst koji drži upredenicu tijekom zabačaja vrlo lako može ostati bez jagodice zbog tanke uprednice koja se u tom trenutku ponaša poput oštrog noža.

Umetanjem shock-leadera između tanke upredenice i otežanog predveza svi se ti problemi jednostavno rješavaju.

No u surfcastingu je prst ribolovca unatoč shock leaderu u tom položaju izložen velikom naporu koji raste sa smanjenjem promjera strune. Zato je u takvom lovu kožna navlaka za kažiprst u pravilu neophodno pomagalo.

A spoj osnove i shock leadera se izvodi nekim od tzv. 'konusnih' ili 'glatkih' čvorova kakav je primjerice Uni-to uni knot ili, u posljednje vrijeme sve popularniji, FG knot. Kod vezivanja čvora Uni to uni treba voditi računa o broju provlačenja krajeva struna kako bi se osigurao konusni prijelaz koji u izbacivanju ne zapinje u provodnike. Tako se u pravilu najlonski kraj shock leadera u formiranju ovog čvora provlači tri do pet puta dok se kraj upredenice provlači od pet do osam puta čime čvor ima nešto manji promjer na izlaznom kraju, a što osigurava glatkiji izbačaj.

A FG je, premda po svemu izvrstan čvor, za početnike ipak možda malo kompliciran čvor. Stoga bi ga bilo dobro najprije uvježbati što zapravo nije teško ukoliko se odgleda dovoljno tutoriala na internetu ili ako netko od kolega ribolovaca ima volje objasniti i pokazati ga. Osnovna odlika ovog čvora, odnosno ono što ga čini savršenim za spoj upredenice i najlonskog monofila ili fluorokarbona je zapravo u tome što se monofilna struna nigdje ne savija tako da nakon vezivanja čvora zadržava linearnu nosivost.

Na suprotnom, zadnjem kraju shock leadera se nalazi spojni zogulin s kopčom koji se pak vezuje nekim od čvorova prikladnih za takav spoj, primjerice Palomarom.

Ono što je važno znati je da se shock leader može kupiti kao gotov proizvod u konusnoj verziji, no isto se tako može složiti i od običnog najlonskog monofila pri čemu onda treba jako voditi računa o načinu spajanja osnove i shock leadera kako taj spoj ne bi bio smetnja u zabačaju, a za što je idealan čvor, pogađate, upravo FG.

I premda je shock leader nastao ponajprije iz potrebe koju nameću sile i naprezanja u surfcasting zabačajima, svoju je primjenu našao i u ribolovu iz barke pri čemu je njegova uloga u takvom ribolovu višestruka.

Naime, iako se predvez u principu izvodi od fluorokarbonskih struna, činjenica je da se uprednica, ma koliko bila tanka, često nalazi na udaljenosti i manjoj od metra, pogotovo od gornjih udica, a što u uvjetima ribolova u bistrom i hladnom moru kao i u lovu podozrivih i iznimno opreznih riba može biti problem. Postavljanjem shock ledaera, u ovom slučaju izvedenog od fluorokarbonske strune prikladnog promjera, spoj vidljive uprednice se pomiče za desetak metara od predveza čime se osigurava puno nevidljivija i definitivno atraktivnija prezentacija.

Osim toga, u ribolovu iz barke, pogotovo kada je osnova upredenica, shock leader svakako ima i ulogu svojevrsnog amortizera. Naime, budući da je upredenica potpuno neistezljiva desetak metara elastične strune itekako dobro dođe kada se na udici nađe veći komad koji je loše zakačen ili pak više riba od kojih svaka grubo povlači u svoju stranu.

Osim toga, spojni čvor između osnove i shock leadera, ma koliko spretno bio posložen i vezan, u izvlačenju sistema će neminovno zašuškati kada naiđe na provodnike. To je šuškanje ribolovcu svakako upozorenje da je izvlačenje pri kraju, a što kod štapova s izmjenjivim vrhovima provjereno čuva sam vršni segment od loma uzrokovanog nepažljivim prenamatanjem.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Morske ćakule

Boris Bulić, većini 'morskih ljudi' poznat po svojim ribolovnim publikacijama vezanima uz more i ribolov, od knjiga, preko časopisa, svaki petak u programu Radio Zadra od 11.15h govori o ribolovnim temama. Emisija je namijenjena svima koji se ribolovnim bave iz razonode, ali i profesionalcima.

Poslušajte u Slušaonici