Hrvatski radio

Radio Zadar

Šibenski GSS spašavao i na Aconcagui

26.02.2019.

09:25

Autor: HRT Radio Zadar/HGSS Šibenik

Foto: HGSS Šibenik

Foto: HGSS Šibenik

Foto: - / -

Sredinom veljače na ekspediciji na najviši vrh Južne Amerike, Aconcagua (6962mnv) došlo je do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja planinara kojemu je bilo potrebno brzo spuštanje do helikoptera i hitan transport do liječnika.

Prilikom spuštanja s drugog visinskog kampa Colera na visini od skoro 6000 metara nadmorske visine, član ekspedicije zatečen je u jako lošem stanju, s vidljivim znakovima visinske bolesti, dehidracije i hipoglikemije. Zbog stanja u kojem se nalazio, bila je potrebna je hitna evakuacija sa 6.000 metara nadmorske visine u prvi visinski kamp Nido de Condores koji se nalazi na 5.400 mnv, gdje je čekao helikopter. 

Nakon liječničke kontrole, unesrećeni je hitno prebačen u vojnu bolnicu na daljnje liječenje. Zbog teškog zdravstvenog stanja i zahtjevnosti terena, dva člana ekspedicije i ujedno članovi HGSS Stanice Šibenik pomogli su u višesatnom spuštanju unesrećenog do helikoptera. 

Foto: HGSS Šibenik

Foto: HGSS Šibenik

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.