Hrvatski radio

Radio Zadar

Sigurna plovidba: Najčešći prekršaj je glisiranje preblizu obali

10.08.2020.

12:10

Autor: VŠ -SJM

ilustracija: Dino Stanin / Pixsell

ilustracija: Dino Stanin / Pixsell

Foto: - / -

Danas se održava akcija nadzora plovila "Sigurna plovidba". Na području zadarskog akvatorija u akciji sudjeluje i državni tajnik u ministarstvu mora Josip Bilaver koji ističe kako su najčešći prekršaji na moru glisiranje na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale:

Posebice upozoravamo da se pazi na kupače, da smanje glisiranje na udaljenosti manjoj od 300 metara jer tu ima najviše nesreća. Inače ove godine intervencije lučke kapetanije na našoj strani Jadrana smanjene su 50- ak posto u odnosu na prošlu godinu a s obzirom da je promet smanjen za 30-ak posto zadovoljni smo stanjem sigurnosti. Kontroliraju se sve brodice na moru, njihova ispravnost, dokumenti . Želimo pozvati na odgovornost svih sudioika i ukazati na potrebu edukacije, upozoriti na ono što treba provjeravati kao što je ispravnost plovila, potreba provjere vremenske prognoze i slično - upozorio je državni tajnik neposredno uoči akcije.

Vezano za glisiranje uz samu obalu Bilaver napominje kako je nemoguće da djelatnici lučke kapetaniej budu u isto vrijeme na svakom otoku, u svakoj uvali, plaži pa zbog toga upozoravamo sve one koji voze glisere i jet-ski da ne glisiraju, a vidimo da najviše nesreća dolazi upravo uslijed sudara jet-skija sa plovilima, da paze na ronioce, kupače, one koji guštaju na našem moru da ne bi došlo do nesreće - izjavio je Josip Bilaver.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.