Hrvatski radio

Radio Zadar

Silba: kako do pitke vode 365 dana u godini?

17.06.2020.

07:30

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: pero Lovrović/Pixsell

foto: pero Lovrović/Pixsell

Foto: - / -

Na Silbi će danas mještanima biti predstavljena predinvesticijska studija postavljanja desalinizatora i fotonaponske elektrane na otoku . Riječ je o suradnji udruge Pokret otoka, mještana i Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba.

Studija predviđa izgradnju desalinizatora, fotonaponske elektrane koja bi ga pokretala te obnovu postojeće vodovodne mreže. Autor studije Robert Bedoić, asistent na spomenutom fakultetu, navodi koliko bi ovakva investicija na Silbi vrijedila: Cijena kapitalnog ulaganja u jedan takav desalinizator kapaciteta 100 metara kubnih vode po danu iznosi 100 tisuća eura, dok bi za jedan takav desalinizator trebali postaviti fotonaponsku elektranu snage 100 kilovata koja bi bila isto oko 100 tisuća eura.Otočani bi vrlo rado i još jedan spremnik čija izgradnja bi koštala oko 90 tisuća eura, ali svi ti troškovi opet su manji od troškova zamjene cjelokupnog vodovodnog sustava na Silbi.  Analiza je pokazala da bi kubik vode iz desalinizatora, na periodu od 20 godina imao cijenu od 4,5 - 5,5 eura po metru kubnom - navodi za naš program Bedoić.  Ovo bi otocanima osiguralo pitku vodu 365 dana u godini, predviđa studija. 

Izračunata cijena vode ne uključuje samo troškove desalinizatora i fotonaponske elektrane, već i ugradnju dodatnih skladišnih kapaciteta, obnovu infrastrukture i izgradnju nove infrastrukture dodaje autor studije jer je Analiza trenutne vodovodne mreže pokazala je da stanovnici otoka gube oko 30% ukupne isporučene vode na otok zbog nedostataka i kvarova u infrastrukturi - doznajemo od Bedoića. 

Studija opskrbe Silbe pitkom vodom iz desalinizatora i fotonaponske elektrane bit će predstavljena danas u Zadružnoj sali, od 18 sati , a izrađena je u sklopu EU projekta ''PROSEU – Prosumers for the energy union'' Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba koji je posvećen upotrebi lokalnih resursa za dobivanje energije i njezinoj potrošnji na istoj lokaciji. 

Autor studije Robert Bedoić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.