Hrvatski radio

Radio Zadar

Silbenjani traže povratak brzobrodske veze s Rijekom - potpisuje se peticija

29.05.2023.

11:50

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Ilustracija: otočani se ukracavaju na katamaran

Ilustracija: otočani se ukracavaju na katamaran

Foto: SJM / Radio Zadar

Žitelji otoka na kojem zimi boravi 300-injak a ljeti do 7 tisuća osoba i jedno je od najposjećenijih otočnih odredišta zadarskog arhipelaga, u turističkim se planovima u velikoj mjeri oslanjaju na sezonske  linije prema Rijeci. Ne čudi stoga što je na otoku pokrenuto potpisivanje peticije za povratak brzobrodske linije kojom će Silba biti povezana s Rijekom. 


Grupa građana koju čine članovi nekoliko ekoloških i kulturnih udruga na Silbi pokrenula je peticiju, a podržavaju ih u Turističkoj zajednici i Mjesnom odboru – kaže nam aktivistica Paula Bolfan iz neformalne inicijative Silba Vibra. Grad Rijeka i otok Silba imaju dugu povijest povezanosti pomorskim putem i na tim se linijama uvijek traži karta više, navodi se u peticiji. Podsjećamo, zadarski brodar GV Line Jadera u siječnju je izvijestio kako ukida liniju Rijeka – Zadar, što je na Silbi uznemirilo turističke djelatnike, a ogorčenje je povećano kad je Jadrolinija najavila kako će ona od 1. Srpnja povezivati Rijeku i Zadar ali katamaran neće ticati Silbu već Novalju .  Paula Bolfan navodi kako su se ljudi organizirali kako bi  vratili vezu s Rijekom, jer su neki gosti već otkazali aranžmane : 


Ta povezanost s Rijekom je nama važna jer smo najsjeverniji otok u zadarskom arhipelagu, mi smo granica sa Kvarnerom i puno naginjemo Rijeci što se tiče turizma i prometne povezanosti  - izjavila je Bolfan za Radio Zadar. Naša sugovornica dodaje kako su svi mjerodavni upoznati s peticijom - od grada Zadra preko brodara do Ministarstva i mjerodavne Agencije.  Nedavno je u medijima predstavljena brzobrodska linija L9311S kojom od 1. srpnja Jadrolinija uvodi novu katamaransku vezu iz Rijeke za otoke Rab, Veli Lošinj, Pag i Zadar. Smatramo da bi u novu sezonsku brzobrodsku liniju trebalo uključiti i otok Silbu - navodi se uz ostalo u peticiji.


Nadamo se da će se to pokrenuti jer zapravo imamo informaciju da je to administrativno još uvijek moguće napraviti – isto kao što se linija ukinula početkom godine nakon što se se slagali plovidbeni redovi, tako isto ju je moguće i uvesti - rekla je Paula Bolfan.


Peticija za uspostavu brzobrodske veze između luke Rijeka i luke Silba u ljetnim mjesecima se potpisuje online putem društvenih mreža, odnosno stranica udruge Silba Vibra. 

O peticiji za uspostavu pomorske veze između Silbe i Rijeke

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.