Hrvatski radio

Radio Zadar

Simpozij o liječenju srčanih aritmija

12.09.2015.

12:16

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U hotelu "Kolovare" u Zadru traje dvodnevni međunarodni simpozij iz subspecijalističkog područja unutar kardiologije, dijela koji se bavi interventnim liječenjem srčanih aritmija. Tema simpozija su neuspjesi u liječenju aritmija.

Ideja za ovaj neuobičajen skup došla je prije godinu dana na jednom nacionalnom simpoziju aritmologije. Plan je bio da prestanemo pričati samo o svojim naprednostima i odličnoj tehnologiji koju koristimo, a doista imamo odličnu tehnologiju. Htjeli smo se malo spustiti na zemlju i priznati da povremeno imamo i neuspjehe i htjeli smo vidjeti zašto ih doživljavamo, možemo li podijeliti uspjehe i neuspjehe jedni s drugima i možemo li nešto naučiti iz njih.
Kazao je to poznati zadarski kardiolog dr. Ante Anić i objasnio:  Ovo je jedna specifična situacija gdje se mi liječnici pozivamo na svoju izvrsnost. I ne da nas na to pozivaju udruge pacjenata ili možda zdravstvena osiguranja - mi se moramo propitivati o našoj stručnosti, profesionalnosti i uspjehu.
Ovo nije skup o komplikacijama kod neke medicinske intervencije kazao je dr Anić: Radi se o vrlo specifičnim intervencijama gdje posebno educirani liječnici idu kroz preponske krvne žile do srca i traže izvorište aritmija. I ta izvorišta ako ih možete naći i ako ih možete trajno uništiti primjenom topline ili leda vi uspijevate izliječiti čovjeka od aritmije srca. No to uvijek nije jednostavno. Treba moći doći do tog izvorišta a onda ga treba i trajno uništiti. Ljudsko tijelo se oporavlja i kad pacijent doživi infarkt miokarda, mi navijamo da se tkivo oporavi, a u ovom slučaju mi ne želimo da se tkivo oporavi. Zbog toga se događaju neuspjesi. A da bi ih minimalizirali učimo kako možda iz već prvog pokušaja primijeniti sve moguće manevre i tehnologije koje mogu dovesti do trajnog izliječenja.
U radu simpozija, osim hrvatskih, sudjeluju i liječnici iz nekoliko susjednih zemalja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.