Hrvatski radio

Radio Zadar

Šimunov o prosvjedu vozača Liburnije: Predstava za javnost

05.04.2019.

13:23

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

U ponedjeljak prosvjed upozorenja javnog gradskog prijevoznika. Liburnijini vozači će na sat vremena obustaviti promet kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukom svoje Uprave i Grada Zadra da im ne povećaju osnovicu plaće. Direktor Liburnije, Edvin Šimunov najavljenu akciju smatra predstavom za javnost

Radnicima Liburnije prosječna plaća ne prelazi 4200 kuna. Spremačice i administrativni radnici Liburnije primaju minimalac, a plaće nisu mijenjane 13 godina. Podatke su radnici iznijeli na prosvjedu sredinom ožujka kada im je Grad Zadar odbio zahtjev za povećanjem osnovice plaće za 10 posto. Zato će u ponedjeljak od 10 do 11 obustaviti promet. U gradskom proračunu nema 2,7 milijuna kuna viška da bi se ispunio zahtjev radnika. A njihov sindikalni povjerenik, Vedran Uranija, kaže – iznos je puno manji:

Netočno je da je potrebno dva milijuna i sedamsto, kako navodi gradonačelnik. Po našim izračunima, potrebno je najviše milijun i pol kuna, ali čak ni to jer se preraspodjelom sredstava u Liburniji mogu naći sredstava. Bitno je reći: ako je bilo za direktore, onda se zaista mora naći za radnike, a direktori su ionako imali previše.

Začuđen je ovom izjavom direktor Liburnije, Edvin Šimunov:

Direktor je jedan u trgovačkom društvu. To je jedna plaća, razumijete što je jedna plaća u odnosu na 250 radnika. Konačno, direktor je odgovoran za sve, ne radnik. I osim toga, dalje, to nije bilo povećanje plaća. To se radilo o vraćanju plaća na nivo iz 2009. Možete li zamislit`? Deset godina su direktori primali i slijedili i dijelili sudbinu recesije. Radnicima nitko nije dirao plaću.

A kako se čini da im neće dirati ni ubuduće, u ponedjeljak pozivaju građane na solidarnost:

U ponedjeljak, 8. travnja, između 10 i 11 bit će obustava prometa na svim gradskim i prigradskim linijama. Molimo građane za razumijevanje i potporu s obzirom da smo pokušali dijalogom riješiti ove probleme. Međutim, bili smo primorani ići na ovu sindikalnu akciju, najblažu po intenzitetu.

Direktor Šimunov, pak, sve smatra predstavom za javnost.

Vidim da se širi kao virus taj oblik radničkog izražavanja nezadovoljstva. Pa nema novine ili vijesti da u danu negdje u Hrvatskoj netko u Hrvatskoj ne upozorava ili najavljuje štrajk. Shvaćam, svima bi trebale možda nešto veće plaće, ali to jednostavno po meni nije oblik. Treba ukazati ozbiljno na probleme i postoji pisana komunikacija i razumijevanje, a ovo mislim da je predstava za javnost.

Bila to predstava za javnost ili opravdani vapaj, radnici najavljuju da će, ako jednosatna obustava prometa u ponedjeljak ne urodi plodom, sljedeći tjedan poduzeti akciju većeg intenziteta.

LIBURNIJA NAJAVA PROSVJEDA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.