Hrvatski radio

Radio Zadar

Sindikalci protiv Vlade

17.04.2013.

13:47

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj je gotovo 400 tisuća nezaposlenih , zatvoreno je preko 200 tisuća radnih mjesta, brojni radnici i dalje rade ne primaju plaću, a država ne poduzima ništa rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel danas u Zadru, najavljujući protuvladin prvosvibanjski prosvjed u Zagrebu.

Mijenjajte smjer ili će hrvatski građani na demokratskim izborima mijenjati vas - poručili su danas Vladi predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u Zadru, najavljujući veliki prosvjedni skup 5 sindikalnih središnjica u Zagrebu na Praznik rada, 1. svibnja.

U Hrvatskoj je gotovo 400 tisuća nezaposlenih , zatvoreno je preko 200 tisuća radnih mjesta, brojni radnici i dalje rade bez da primaju plaću, a država ne poduzima ništa rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

"Prosvjed je prije svega poziv ali i zahtjev Vladi RH da promijeni smjer politike kojom vodi ovu zemlju. Smjer koji mora ići ka pokretanju proizvodnje, ka otvaranju novih radnih mjesta, ka očuvanju Hrvatske kao socijalne države, ka pravednosti, jednakosti i solidarnosti."

U posljednje vrijeme sve se to izgubilo, rekao je Novosel.

"Dovoljno je da pogledamo u svoj novčanik, dovoljno je da razgovaramo sa članovima svojih obitelji, sa prijateljima, kako im je, i u kojoj su socijalnoj, materijalnoj situaciji nakon promjena koje smo toliko dugo čekali. Čekali smo 8 godina da dođe do određenih promjena, da nam bude bolje. Promjene koje smo dobili, na žalost dobili smo samo u jednom pravcu, a to je pravac izlazak iz poduzeća prema Zavodu za zapošljavanje. Takve promjene nismo tražili."

Krah industrije u Zadru

"U 15 mjeseci u Zadarskoj županiji zatvoreno je 4 000 radnih mjesta, preko tisuću i pol ljudi sa zakašnjenjem ili uopće ne primaju plaću, preko 2 000 tvrtki ima blokirane račune. Situacija je očajna i očito je ovaj prosvjed neophodan jer je biti ili ne biti,"

poručio je županijski regionalni povjerenik SSSH Vedran Uranija.

"Ovo je posljednji, treći prosvjed upozorenja Vladi koji organiziramo, i ako se nakon njega ne promijeni smjer u kojem Vlada vodi državu, spremni smo i za druge sindikalne akcije od generalnog štrajka do drugih akcija, ne shvati li Vlada našu poruku ozbiljno,"

poručio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.