Hrvatski radio

Radio Zadar

Sindikalisti podržali Gašpara: Otkaz je nezakonit

30.07.2015.

15:59

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Teške optužbe upućene su danas na adresu aktualne ravnateljice Doma zdravlja Zadarske županije, Renate Bek. Nju je za nepoštivanje radničkih prava, mobing te na kraju i nezakoniti otkaz - optužio dugogodišnji sindikalni povjerenik Doma zdravlja Ivan Gašpar.

Potporu Gašparu s čelništvom Samostalnog sindikata Hrvatske dao je i pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija koji također poručuje kako se tu radi o nezakonitom otkazu.

Prema svjedočenju Gašpara njegova agonija započela je prije desetak godina kada se uključio u sindikat i počeo boriti za radnička prava poput dnevnica, prekovremenih sati i koeficijenata za plaće. U svemu tome radnici su bili zakinuti, a na svako naše upozorenje dolazilo je do pritisaka i mobinga - kaže Gašpar.

Kulminacija svega je upravo izvanredni otkaz koji je dobio poštom i to dok je kaže bio na bolovanju. Povod tome bila je situacija u kojoj je noseći jednog pacijenta ozlijedio leđa. Radeći u istoj smjeni vrlo brzo nakon toga od njega je zatražena još jedna slična intervencija. Ja sam rekao da ću ga prevesti, pošto znam da je na četvrtom katu, ja kažem prevest ću ga, ali zbog bolova ga ne mogu iznijeti gore, tada sam tražio pomoć - govori Gašpar.  

Pravni zastupnik SSSH- Vedran Uranija dodaje kako Gašpara u svemu tome štite i zakoni. On ističe nije odbio zadatak, nego je rekao kako ga ne može nositi zbog bolova. Ivan je to i mogao odbiti po Zakonu zaštiti o radu - navodi Uranija koji je na samom početku naveo i niz kako tvrdi nepravilnosti u samoj proceduri donošenja odluke o izvanrednom otkazu -Državna tijela morala bi se pozabaviti odgovornošću ravnateljice jer ona je prekršila zakon i povrijedila ljudska prava kolege Gašpara i ignorira sve pravne propise.

 

Došli smo i do komentara ravnateljice Renate Bek. Navodi kako ovo nisu prvi propusti Gašpara, a odluku o otkazu ovako objašnjava : Nakon sadašnjeg saznanja o ponovnom kršenju obveza iz radnog odnosa, zapravo odbijanja vožnje teškog kroničnog bolesnika nije preostalo ništa drugo nego donijeti odluku o izvanredno otkazu. 

Kometar smo zatražili i za optužbe o neisplaćenim dnevnicama i prekovremenim satima.  Po tome je već protiv mene bila podnesena prijava i na prekršajnom sudu, a presuđeno u korist Doma zdravlja. Sve to pokazuje kako Dom zdravlja radi prema propisima - poručila je ravnateljica Bek.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.