Hrvatski radio

Radio Zadar

Sindikat pozvao inspekciju, Šoša ih optužio za politiziranje i najavio tužbe

16.01.2023.

15:08

Autor: Filip Matijević

.

.

Foto: . / .

Problemi s proračunom grada Zadra i rizik od neisplate plaća njegovim korisnicima razbuktali su vatru nacionalnih razmjera u vatrogasnim redovima. Na suprotstavljenim stranama našli su se Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i dobar dio zadarskih vatrogasaca. Sve je dodatno zakuhao dopis prepun zbunjujućih informacija. Epilog će biti, među ostalim, tužbe i stegovni postupci.

Frane Žudić, tajnik Udruge profesionalnih vatrogasca RH

Frane Žudić, tajnik Udruge profesionalnih vatrogasca RH

Foto: . / .

Ugrožena je sigurnost svih građana Hrvatske, napisala je u dramatičnom dopisu medijima Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske. Kao razloge su naveli lošu osobnu opremu vatrogasca, kamione koji se pale na žice, a na nekima su gume stare 20 godina. Spomenuli su i sustavno i namjerno rađene greške pri obračunu plaća čime je jedan zaposlenik u dvije godine oštećen za više od 16 tisuća kuna. „Tragedija je samo pitanje dana”, stoji u dopisu. Ovakve tvrdnje su na današnju medijsku konferenciju Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske privukle velik broj medija. A na medijskoj konferenciji: 


- Udruga je ovdje došla dati podršku vatrogascima iz grada Zadra jer bi oni trebali potpisati svoj kolektivni ugovor, a to je konačno rješenje ove situacije koja je ovdje u Zadru.


Riječi su to predsjednika udruge, Željka Blažinovića. A o problemima, navedenima u dopisu, zbog kojih je ugrožena sigurnost svih građana, novinarima tajnik Udruge Frane Žudić kaže: 

Ja konkretno nisam dobio prijavu točno što ne valja, da kažem da ne valja taj kamion, ovaj kamion, da tamo ne valja guma... Rečeno je da je stanje loše, da je stanje postrojbe loše, da je stanje vozila loše... Sutra je najavljena inspekcija.

Frane Žudić, tajnik Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca

Zbog iznesenih optužbi se, odmah nakon Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca, medijima obratio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša koji ih je prozvao za politiziranje: 

To je neosnovano blaćenje ove postrojbe u svrhu nekih političkih interesa a ne boljitka profesionalnih vatrogasaca. Da sami kupuju opremu ili da se vozila pale na žice i tako dalje, niz navoda... obične su laži i klevete koje nanose štetu ovoj postrojbi te najavljujem da će pojedinci biti kažnjeni sukladno svim pravilnicima i zakonima RH, a protiv Udruge sindikata profesionalnih vatrogasca RH ću podignuti tužbu.

Željko Šoša, zapovjednik JVP Zadar

Šoša je pozvao na borbu za veće plaće kroz pregovore o kolektivnom ugovoru te je pozvao da zadarsku vatrogasnu postrojbu posjete sve inspekcijske službe jer, kazao je, nemaju što kriti, dok je građanima poručio da mogu biti sigurni jer je spremnost vatrogasaca na najvišoj mogućoj razini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.