Zadrani i turisti uživali u 250 kg brudeta od srdela i stotinama sushi zalogaja. Uz gastro užitak Turistička zajednica grada Zadra organizirala je i dvosatni koncert šibenskog pjevača Đanija Stipaničeva.
21.05.2022.
11:24
Autor: Radio Zadar
Zadrani i turisti uživali u 250 kg brudeta od srdela i stotinama sushi zalogaja. Uz gastro užitak Turistička zajednica grada Zadra organizirala je i dvosatni koncert šibenskog pjevača Đanija Stipaničeva.
Dalmatinska gastronomska tradicija i najpoznatiji japanski specijalitet sushi mogu zajedno na jedan stol pogotovo ako su jela spremljena od vrhunske sirovine – tune i srdele iz Jadrana. Dugi red Zadrana i turista stvarao se na obje strane velikog, improviziranog pulta TSWF. Na jednoj su strani kuhali Kaljani, članovi Udruge „Kualjske ribarske noći“ koji su u gigantsku posudu ubacili preko 100 kg srdela, zasolili ih s pet kg soli, prije toga pirjali 30 kg kapule, dodali 25 L maslinova ulja, 20 kg pasirane rajčice te sve zapaprili s dva kg papra čime su dobili ukupno 250 kg brudeta od srdele – srdelu „umido“.
Na drugoj je strani ekipa tvrtke „Sushi by A's Fresh Daily“ koja je u Zadru prisutna u nekoliko trgovačkih centara, predvođena majstoricom sushija Jasminkom Lacić, smotala na stotine sushi rola i nagirija od tune, inćuna, lososa i povrća te ih servirala s obaveznim soja umakom, wasabijem i ukiseljenim đumbirom. U dva-tri sata planula je sva hrana jer je bila vrhunski pripremljena, ali i ne preskupa.
Porcija je stajala 25 kn kao i prethodnih dana Festivala, naravno uz predočeni bon. Sva sredstva, poznato je već, namijenjena su u humanitarne svrhe – Ligi za borbu protiv raka Zadar, odnosno Odjelu onkologije Opće bolnice te Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi.
I u večernjem programu najveći dio posla su odradili baš učenici te škole, budući kuhari i konobari, koji su pekli srdele i tunu, servirali piće i hranu, pomagali gdje god je trebalo… Na ovogodišnjem su Festivalu ti srednjoškolci, zajedno sa svojim profesorima, vješto i predano odradili najveći dio posla.
I zadnjeg dana ovogodišnjeg TSWF, i dalje veselo i – ukusno. Svoj cooking show u ima mladi zadarski chef Klaudio Mrkić s jelima na dvije teme: soljene i pržene plave ribe. I u subotu su na Festival majstori sushija iz „Sushi by A's Fresh Dailiy“, a sa svojim jelima Tu su kuhari restorana „Roko“ i sukošanskog cateringa „Piazza“.
Festival završava u subotu navečer novom ribarskom feštom. Aktivna i razigrana družina iz Udruge mladih Puntamika peći će tunu i srdele na svom velikom roštilju, a za dobru zabavu će biti zadužena grupa Detour, pobjednik ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Popodnevni program Radio Zadra donosi u vaše domove najbolju domaću i stranu glazbu. Poslušajte naš glazbeni vremeplov Rollercoaster. Utorkom i četvrtkom od 16. i 15 donosimo najave i osvrte kulturnih događanja, a od od 18 do 19 sati slušate novosti s glazbene scene, naše i strane
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora