Hrvatski radio

Radio Zadar

Siromašnih je sve više - upozorava zadarski SDP

17.10.2016.

14:10

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Diljem svijeta obilježava se Dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Siromaštvo je globalni problem, koji je zbog krize sve izraženiji i kod nas. Podaci pokazuju da se broj djece, koja ovise o socijalnoj pomoći u posljednje dvije godine povećao čak deset posto.

Sve je više i blokiranih građana - njih više od 325 tisuća. Nezaposlenih je više od 211 tisuća. Procjena je da čak petina stanovništva u Hrvatskoj živi ispod statističke granice siromaštva. Jedni od najugroženijih su umirovljenici, male su mirovine, prosječna je 2250 kuna. SDP u svom priopćenju upozorava kako ni Zadar nije izuzetak.

Prosječnoj zadarskoj obitelji nedostaje čak četvrtina potrebnih prihoda za podmirenje redovitih rashoda. 1500 Zadranki i Zadrana živi od minimalne zajamčene socijalne naknade, a 5601 osoba u Zadru je blokirana, ističe u priopćenju zadarski SDP u povodu Sbjetskoga dana siromaštva.

Dodaju kako se više od 300 naših sugrađana svaki dan hrani u pučkoj kuhinji, a njih 500 odlazi u socijalnu samoposlugu po osnovne životne potrepštine. Desetak tisuća građana koristi različite oblike pomoći u okviru Socijalnog programa Grada Zadra. U priopćenju prozivaju gradsku upravu zbog 835 tisuća kuna manje proračunskih sredstava za socijalu nego lani. "Od gradonačelnika i njegovog tima zahtijevamo hitnu izradu Akcijskog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u gradu Zadru za iduće petogodišnje razdoblje.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

16 h

Nadin 2022

Kušanje vina