Hrvatski radio

Radio Zadar

Sjećanje na Erstiće i sve žrtve Medviđe

10.02.2019.

14:26

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Nakon uspješno izvedene vojno-redarstvene operacije Maslenica okupirana područja hrvatskog teritorija našla su se pod žestokim udarom srpskog agresora koji se zbog neuspjeha iskaljivao nad nedužnim hrvatskim civilnim stanovništvom pa tako i u Medviđi, bukovačkom selu nedaleko od Benkovca.

Danas je u Medviđi obilježena 26. godišnjica stradanja nedužnih civila Hrvata.

Prije 26 godina, 9. veljače 1993.-će, mučki je ubijeno 10-ero nedužnih civila iz Medviđe, svi istoga prezimena – Erstić. Najmlađa žrtva imala je 18 godina, a najstarija 88 godina. Bila je to odmazda za pothvat oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Maslenica. Više od četvrt stoljeća je prošlo, a Medviđa još uvijek čeka pravdu:

       Nažalost možemo reći i dan danas da nisu kažnjeni oni koji su počinili ova zlodjela iako se znaju njihova imena i prezimena i adrese - kazao je zadarski dožupan Šime Mršić i dodao:

       Stradali su od ruke svojih susjeda, a ostali su tu upravo zato što su smatrali da nikad kolokvijalno rečeno da nisu zgazili mrava i da zbog toga mogu ostati na svom ognjištu.

Marko Adžić u to je vrijeme bio dječak:

       Inače ovdje sam svako malo… Ubili su mi oca u ratu, bilo mi je devet godina… ja, majka i brat… nažalost ni danas se ne zna počinitelj.

Počast žrtvama Medviđe došli su odati i dragovoljci s Raba:

       Mi smo Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata s Raba, tu je naš jedan mještanin Duje Mitrović bio s nama na ratištu i na njegov poziv smo došli, već drugu godinu dolazimo odati počast civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Tijekom Domovinskoga rata Medviđa je ukupno dala 18 žrtava. Počast su im odala izaslanstva Zadarske županije, Grada Benkovca, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici vojske i policije, mještani i rodbina. Za sve stradale služena je sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.