Hrvatski radio

Radio Zadar

Sjećanje na rušenje Franjevačkoga samostana u Karinu

13.02.2017.

14:43

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Franjevački samostan u Karinu obilježio je „Spomen dan i sjećanje na rušenje Franjevačkoga samostana i crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Karinu" u Domovinskom ratu.

 Samostan su opljačkali i porušili pobunjeni Srbi u znak osvete za Vojno redarstvenu operaciju Maslenica na  današnji dan 1993. godine. 

Franjevački samostan u Karinu prisutan je već 6 stoljeća. Najstariji je samostan na području Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Opsežna obnova počela je ubrzo nakon akcije Oluja da bi u potpunosti bio uređen 2006. Bio je to tada najznačajniji zahvat u obnovi sakralne baštine porušene u Domovinskom ratu.

 Na svečanoj misi i obilježavanju 24. godišnjice stradanja samostana i crkve uz brojne vjernike, svećenike, predstavnike državnih i lokalnih vlasti bio je i ministar branitelja Tomo Medved i izaslanik predsjednice Republike Ante Deur. 
Brojna izaslanstva položila su danas i vijence na franjevačkom groblju koje  je također bilo obešćaćeno prije 24 godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.